Szupervékony televízió a Sonytól

Az amerikai piacon a 11 colos (28 centiméter képátlójú), XEL-1 márkanevű televízió lesz az első, amelynek képernyője a szerves fénykibocsátó diódákból (Organic Light-Emitting Diode, OLED) áll.

Az új technológia rendkívüli képminőséget tesz lehetővé, a kijelző ráadásul igen vékony és kis tömegű, gyakorlatilag a hordozó üveg- vagy átlátszó műanyag vastagsága és súlya a meghatározó.

A Las Vegas-i Szórakoztató-elektronikai Szakkiállításon (CES) a Sony már az XEL-1 20 colos (51 centiméter képátlójú) prototípusát is bemutatta. Az OLED-technológiának köszönhetően a képernyő kontrasztaránya – ami azt jelenti, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés – egymillió az
egyhez, ugyanis a pixeleket teljesen ki lehet kapcsolni. A jelenleg elterjedt lapos kijelzők legfeljebb a 30 ezer az egyhez kontrasztaránnyal rendelkeznek, mert a háttérvilágítás fényét nehéz teljesen elzárni a kijelzőtől, emiatt a fekete jó esetben is csak sötétszürke.

Az XEL-1 igen borsos áron lesz kapható: 2500 dollárért (mintegy 434 ezer forintért) kerül majd az amerikai boltokba, Japánban a tavaly decemberi bemutató után 1700 dollárért (295 ezer forintért) vehették meg a szigetországi vásárlók.

Ajánlott tartalom

Miért ne lehetne a telefonunk a napelemünk is egyben?

A napelemek „hasznosságukat” egyre több és több területen mutatják meg. Legfőbb előnyük persze az, hogy használatukkal nem csökkentjük tovább a fosszilis energiahordozók mennyiségét, és nem bocsátunk a légkörbe feleslegesen szén-dioxidot.