Tábortűzön is feltölthető a mobil

Hőenergiát alakít elektromos energiává egy amerikai mérnök találmánya: a fazékra rakható töltővel a tűz mellett lehet feltölteni mobiltelefont, zenelejátszót vagy navigációs eszközt, nagyobb verziója azonban egy táblagép feltöltéséhez is elegendő teljesítménnyel bír.

A Salt Lake Cityben élő David Toledo négy év munkával fejlesztette ki a PowerPot (magyarul energiafazék) nevű szerkezetét, amelynek tömeggyártásához a Kickstarter nevű nemzetközi adománygyűjtő oldalon keres támogatókat, írja az origo.hu. Régóta ismert fizikai jelenségre épül. A leginkább egy hagyományos konyhai fazékra hasonlító PowerPot aljába egy termoelektronikus generátort építettek, amely hőmérsékletkülönbséget képes elektromos árammá alakítani a Seebeck-effektus nevű fizikai jelenség segítségével. Az 1800-as években élt német tudós, Thomas Seebeck felfedezte, hogy ha egy zárt áramkör egyik csatlakozási helyét felmelegítik, az áramkörben mindaddig áram folyik, amíg a hőmérséklet-különbség fennáll. A PowerPot esetében a hőmérsékletkülönbséget a felhasználó azzal idézheti elő, hogy vizet forral az edényben, amelynek melegítését gázmelegítővel, gyertyával vagy akár farakás meggyújtásával is előidézheti. Az elektromos áramot előállító edény nem tartalmaz mozgó alkatrészt, és egy szabványos, feszültségszabályzóval is ellátott, szabványos 5 voltos USB-kábellel szerelték fel, amelyet tűzálló borítással is elláttak.

Másfél órás tábortűz feltölti a telefont
A Toledo honlapján publikált tájékoztató szerint a PowerPot jelenleg két változatban kapható: a kisebbik, kétszáz grammos, nagyjából másfél liter vizet tárolni képes V jelű modell 5 watt teljesítményű, amely egy hozzá csatlakoztatott mobiltelefont, vagy más kis méretű, hordozható kütyü töltését egy-másfél óra alatt képes elvégezni.
A nagyobb, közel két literes űrtartalmú PowerPot X változat már 10 wattos teljesítménnyel bír, így akár nagyobb energiaigényű eszközök, például táblagépek feltöltésére is használható, bár ez jóval nehezebb is társánál. Jelenleg fejlesztés alatt áll egy PowerPot XV nevű modell, amely mintegy négy liter vízzel, és 15 wattos teljesítménnyel rendelkezik majd.

Afrikaiakon segíthet a tüzes töltő
David Toledo projektjével az Afrikában vezetékes áram nélkül élő mintegy kétszázmillió embert is segíteni kívánja, ezért jótékonysági program keretében az ott élőknek is adományozni lehet az új fajta töltőből egy-egy példányt. Az Afrikában élők Toledo tapasztalatai szerint havi bevételeiknek akár tizenöt százalékát is mobiltelefonjaik és egyéb elektronikus eszközük töltésére kénytelenek költeni, egy PowerPot segítségével ők saját maguk feltölthetnék a berendezéseket. A PowerPot ára egyelőre meglehetősen borsos, a legkisebb edényért is 150 dollárt, vagyis mintegy harmincnégyezer forintot kérnek el, bár ehhez egy ledes zseblámpa is jár.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.