Tájfun pusztít Kínában

126 ezer embert kellett lakóhelyéről elköltöztetni amiatt, mert lecsapott Kínára a Son-Tinh nevű tájfun. Legalább egy halottja és öt eltűntje van a Délkelet-Ázsiából érkezett szélviharnak a dél-kínai Hajnan tartományban.

Az öt embernek akkor veszett nyoma, amikor hajójuk elsüllyedt a Dél-kínai-tengeren. Hajnan szigetén több mint 700 épületet rombolt le teljesen a forgószél és 2400-at megrongált. A kezdeti felmérések szerint több mint 42 ezer hektáron veszett oda a termés, az összes anyagi kárt 910 millió jüanra (32,1 milliárd forint) teszik. A tartomány területén felhőszakadások okoztak fennakadást a közúti és légi közlekedésben, 122 légi járatot töröltek, vagy indítottak késve; helyenként sérültek az elektromos vezetékek, a szél fákat csavart ki. Összesen csaknem másfél millió embert ért kár. A dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm területen hétfőn délután erős szélviharral és heves esőzéssel érkezett a Son-Tinh. Nyomában folyók áradtak meg, házak sérültek, ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására. Az itteni kárt 34 millió jüanra (1,2 milliárd forint) becslik. Az egyik vietnámi istenről elnevezett, Észak-Vietnámból érkezett tájfun az idén a 23. volt Kínában. Vietnámi jelentések szerint ottjártakor házak ezreit döntötte romba, legalább két ember meghalt, három eltűnt, míg korábban a Fülöp-szigeteken legkevesebb kéttucatnyi ember halálát okozta.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.