A "Tiszta Tisza-tóért" elnevezéssel négy hétig tartó takarítási akció indul a hétvégén a tározótó mentén és a környező településeken, hogy május közepére eltűnjön az előző hónapokban felgyülemlett kommunális hulladék a zöld környezetből - tájékoztatta Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing-igazgatóságának munkatársa pénteken az MTI-t.

Takarítási akció indul a hétvégén a Tisza-tónál

A “Tiszta Tisza-tóért” elnevezéssel négy hétig tartó takarítási akció indul a hétvégén a tározótó mentén és a környező településeken, hogy május közepére eltűnjön az előző hónapokban felgyülemlett kommunális hulladék a zöld környezetből – tájékoztatta Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing-igazgatóságának munkatársa pénteken az MTI-t.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) és a területi vízügyi igazgatóság segítségével megszervezett akciót felhívás előzte meg, amelyre hatszázan jelentkeztek, köztük iskolai diákcsoportok, horgász egyesületek tagjai, kikötőt üzemeltetők és természetvédők – tette hozzá a marketingmenedzser.

Az önkéntes tavaszi takarítók a Mohosz és a vízügy szakembereinek irányításával az általuk kiválasztott napokon a vízparton és a tóparti települések idegenforgalmi szempontból frekventált helyein szedik össze az eldobált papírokat, üvegeket, italos flakonokat és dobozokat. A kikötők üzemeltetői a víz felszínéről gyűjtik be a szemetet. A hulladékkal teli zsákokat a tiszafüredi regionális lerakóba szállítják.

Szabó Lajos elmondta: a korábbi tapasztalatok alapján egy-egy akció során legalább 5-700 zsáknyi szeméttől sikerül megtisztítani a Tisza-tavat és környékét. A május 9-ig tartó nagytakarításra szállítással együtt 5-800 ezer forintot szánnak.

Ajánlott tartalom

EM: Tisztítsuk meg az Országot!

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) által meghirdetett Tisztítsuk meg az Országot! II. pályázaton 218 önkormányzat, civil és gazdálkodó szervezet, valamint egyházi jogi személy nyert el támogatást és valósíthat meg a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladékok felszámolását segítő és az illegális hulladéklerakás megelőzését szolgáló beruházást - közölte az EM kedden az MTI-vel.