Takarókkal védik az Alpok egyik idős gleccserét

Svájci kutatók minden nyáron a végsőkig elmennek, hogy megvédjék az Alpok egyik legidősebb ismert gleccserét.

Több kilométernyi védőtakarót helyeznek el az ősi jég mozgásban lévő halmaira, hogy fékezzék az átlaghőmérséklet fokozatos emelkedésével járó éves olvadást. A Rhone-gleccser ugyanis  – mely a svájci Alpok szívében a Rhone-folyó forrása – az utóbbi 150 évben drámaian összezsugorodott. Az innovatív módszert emellett úgy alkották meg, hogy a látogatók a lenyűgöző ősi jeget teljesen egyedülálló perspektívából vehessék szemügyre: alagutat fúrtak a gleccserbe, mely elég nagy ahhoz, hogy át lehessen rajta sétálni, így az érdeklődők majdhogynem visszaléphetnek az időben egy olyan világba, amely több ezer éve nem látott napfényt.

A jégminták korábbi elemzése alapján a gleccser keletkezését legalább a 17. századra tették. Ám a korszerűbb technológia és néhány nemrégen napfényre került kőzet segítségével kiderült, hogy az ősi képződmény legalább 11 ezer 500 éves.

A Lamont-Doherty Earth Observatory kutatói kiderítették, hogy az Alpok nagyobb jégfolyamai az idők folyamán a klímaváltozásra reagálva zsugorodnak és híznak. Az olvadó gleccser feltárta kőzetek izotópos vizsgálata pedig kimutatta, hogy a holocén időszak – az utolsó jégkorszak végétől, azaz mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt –  nagy részében a Rhone-gleccser kisebb volt, mint napjainkban. Eme kormeghatárzó technikával úgy vélik, modelljüket más gleccsereknél is alkalmazhatják, hogy globális képet alkothassanak a holocén időszakról. Az adatokat fel lehet használni annak előrejelzésére is, a klímaváltozás jelenlegi trendjeit figyelembe véve milyen ütemben zsugorodnak majd az óriási képződmények, írja a hirado.hu.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.