Támogatási program indul háztartási gépek cseréjéhez

A környezetvédelmi tárcánál előkészítés alatt áll, és néhány héten belül megjelenik az energiafaló háztartási gépeket kis fogyasztásúakra lecserélő támogatási program, amely az időseket, nagycsaládosokat és regisztrált munkanélkülieket segíti majd – mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

A március 6-i Nemzetközi Energiahatékonysági Nap alkalmából tartott rendezvényen a szakállamtitkár ismertette azt is, hogy az épületenergetikai támogatási program keretében eddig 78 pályázó kapott összesen 1,5 milliárd forintot, a 322 pályázó 16 milliárd forintot igényelt.
Márciustól júniusig az ország öt nagyvárosában rendez “Legyen zöldebb E világunk” címmel kampányt a CECED Magyarország Egyesülés – jelentette be Mészáros Fanni cégvezető. Például minden városban elektromos hulladék gyűjtő versenyt szerveznek az iskolásoknak.

A CECED-et a magyarországi háztartási gép gyártók, és a kiemelkedő márkák forgalmazói hozták létre még 2004-ben. E szervezet tagjainak a cége a 2006-ban alapított Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., amely az elektronikai és elektromos hulladékok begyűjtését tekinti feladatának. Tóth Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, hogy a elsősorban a kereskedőkre építenek, akik a gyakori akcióikban az új készülékek árából árengedményt adnak annak, aki a régit leadja náluk.
Magyarország 2016-ra személyenként 7-8 kilogrammra akarja növelni az évente begyűjtött e-hulladék mennyiségét – mondta Dióssy László.

Ajánlott tartalom

Csökkent a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás az idén

A bruttó villamosenergia-felhasználás Magyarországon 1,9 százalékkal csökkent az idén január és november között, az import aránya a felhasználásban 26,4 százalék volt - állapítható meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.  (MAVIR) honlapján közzétett adatokból.