Támogatással telepítene napelemet? Jól járhat ha most tervezi!

Választható marad a szaldós elszámolás a támogatással épült rendszerekre.

Egy friss kormányrendelet értelmében július 1-je után is szerződhetnek szaldós elszámolásra azok a napelem-tulajdonosok, akik otthonfelújítási támogatást vesznek igénybe a rendszer kiépítéséhez. A döntés várhatóan újabb lökést az elmúlt években rekordokat döntögető napelemes piacnak. Radikális átalakulásra készült július 1-jével a hazai napelemes szektor: megszűnt volna az állami támogatás és a szaldós elszámolás kombinálásának a lehetősége. Akik igénybe akarták venni az otthonfelújítási programot vagy más állami segítséget, azok csak a kedvezőtlenebb megtérülési mutatókat kínáló bruttó elszámolással szerződhettek volna az áramszolgáltatóval. A Közlönyben publikált rendelet értelmében azonban az otthonteremtési támogatás nem fog kizáró oknak számítani. Vagyis aki megfelel a program feltételeinek, az akár hárommillió forintnyi állami utófinanszírozást igényelhet az otthonára telepített napelemes rendszerhez, emellett pedig a szaldós elszámolást is választhatja. Erre jelen állás szerint másfél évük van a beruházóknak, az otthonfelújítási támogatás ugyanis 2022. december végéig kérhető.

„A szaldós megoldás előnye abban rejlik, hogy a napelemek termelési csúcsain a villamosenergia-hálózatba feltöltött energiát ugyanazon az áron vásárolja meg a szolgáltató, mint amennyibe a termelési hullámvölgyekben a konnektorból vételezett áram kerül. Évente egyszer olvassák le a villanyórát és csak a különbözetet kell kifizetnie a tulajdonosnak – vagy ha többlete van, visszaigényelheti az áramszolgáltatótól. Így egy jól méretezett napelemes rendszerrel nullázni lehet a villanyszámlát. Ezzel szemben bruttó elszámolásnál az áram átvételi ára alacsonyabb, mint az eladási, így a megtakarítás átlagosan 60% körül alakul – magyarázza Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője. A napelemes rendszert építők körében egyértelműen a szaldós megoldás volt a népszerűbb. Az első negyedévben a szigorítás miatt komoly roham indult a napelemes cégeknél, hogy a júliusi határidőig elkészüljenek a beruházások és időben le tudjanak szerződni az áramszolgáltatókkal. A mostani döntés, ha hasonló rohamot nem is, piaci élénkülést mindenképpen hozhat.

Kujáni Péter tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban komoly bizonytalanság volt a napelemes szektorban a cégek és a vevők részéről egyaránt. Mivel a bruttó elszámolás pontos feltételei tisztázatlanok maradtak, ezért sokan kivártak, inkább elhalasztották a beruházást. Más családok pedig a tavaszi roham idején csúsztak le a lehetőségről a napelemes cégek túlterheltsége miatt. Várhatóan ők a következő hónapokban megjelennek majd a piacon. Ez pedig kedvező hatással lesz a hazai megújuló energiatermelés évek óta stabilan növekedő mutatóira.

Ajánlott tartalom

Közel 7000 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).