Tanulmányok a gyerekek passzív dohányzásának ártalmairól

Az amerikai gyerekek fellélegezhetnek: az 1990-es évek közepe óta jelentősen kisebb arányban dohányoznak körülöttük otthonaikban – derül ki egy hétfőn megjelent felmérésből.

Három tanulmány is foglalkozik a gyerekek passzív dohányzásának ártalmairól a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában.
A jó hír, hogy az Egyesült Államokban 2007-ben már a gyerekeknek csak 7,6 százaléka volt otthonában dohányfüstnek kitéve, míg 1994-ben ez az arány még sokkal nagyobb, 35 százalék volt. A háztartások 80 százalékában találtak az amerikai kutatók “dohányzási tilalmat”, ami közel kétszerese a kilencvenes évek közepén tapasztalt aránynak. “Ez nagy különbség a hozzáállásban” – hangsúlyozta Gopal K. Singh kutatásvezető.

Az egyes szövetségi államokban azonban eltérő módon viszonyulnak a passzív dohányzás és a gyerekek kérdéséhez. Kaliforniában és Utahban például csak a gyerekek 2 százalékának kell szívnia a velük lakó felnőtt füstjét, Kentucky és Nyugat-Virginia államokban azonban a gyerekek 17 százalékának.
Egy másik tanulmányban bristoli kutatók korábbi követéses vizsgálatok adatait elemezték. Az eredeti felméréseket brit és brazil anyák körében végezték az 1990-es évek közepétől. Az előbbiek 16, az utóbbiak 29 százaléka számolt be arról, hogy terhessége alatt dohányzott. A vizsgálatba bevont anyák gyerekeinek egészségét és viselkedését négyéves korukban ellenőrizték. Minden egyéb tényezőt is figyelembe véve a kutatók megállapították, hogy a terhességük alatt dohányzó anyák gyerekeinek viselkedésével több probléma adódott, mint a többiekével. Pszichológiai egészségükben nem találtak eltérést.
A Hongkongi Egyetem kutatóinak felmérésében 6800 iskolás korú gyerek vett részt, akinek édesanyja nem dohányzott. A szakemberek összefüggést találtak az apa otthoni dohányzása és a gyerekek súlytöbblete között: mintegy fél kilogrammal bizonyultak nehezebbnek a dohányos apával élő gyerekek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.