Tanzániai szélerőműhöz kínai hitel

Hosszabb távon 300 megawatt teljesítményre lesz alkalmas Tanzánia felépülő szélerőmű parkja, melyhez „csatlakozik” a geotermikus áramtermelő kapacitás is. Jelenleg még „csak” a mezőgazdasági öntözéshez szivattyúznak vizet szélturbinák segítségével.

Drágább hitelt ad a Kínai EximBank Tanzániának, mint ahogyan azt az afrikai ország feltételezte. A projekt finanszírozását csak az egyről két százalékra emelt kamatláb és a 25 év helyett 20-ra csökkentett futamidő fejében vállalja a pekingi állami hitelintézet. De az új kondíciókkal elkezdődhetnek a munkák: Tanzánia szélerőmű parkjának turbinái Singida város közelében, a kelet-afrikai medencében 2016-ban munkába állnak, először 50 megawatt, hosszabb távon 300 megawatt teljesítményt produkálva. Már jelenleg is dolgozik szélerőmű a térségben, a villamos energiával az öntözéshez szükséges szivattyúkat működtetik. Tanzánia tervei között szerepel a növekvő mennyiségű geotermikus és szélenergia együttes hasznosítása, mindkettőhöz adottak a kedvező feltételek.

forrás: globoport.hu

Ajánlott tartalom

Megállapodást kötött GFM a Dunaferr termelésének zöldítéséről

A Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről írt alá partneri megállapodást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán, Budapesten.