Tatabánya saját kezébe vette fűtőerőművét

Tatabánya Önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt. átvette a Tatabányai Fűtőerőmű irányítását a Magyar Villamos Művekkel kötött adásvételi szerződés lezárásával.

A város és az energetikai társaság megkezdi a tervezett fejlesztések előkészítését, melyek egyszerre javíthatják az erőmű hatékonyságát és csökkenthetik a környezet terhelését. A tulajdonosváltás azonnali haszna a fogyasztók számára, hogy az fűtési elő- és utószezonban a hődíj több mint harmadával, 35 százalékkal csökken.
Lezárult a Tatabányai Fűtőerőmű megvásárlása, az ELMIB Energetikai Zrt. és Tatabánya Város önkormányzata kifizette a társaság 3,6 milliárdos vételárát a Magyar Villamos Művek Zrt-nek. Az ELMIB és Tatabánya Önkormányzata tavaly írta alá az adásvételi szerződést az állami energiacéggel, a megállapodás értelmében a Fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona került a városhoz, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti, szakmai tudásával segíti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.

Tatabánya városa az ELMIB együttműködésével a korábban kötött megállapodás értelmében megkezdi a városi fűtési rendszer korszerűsítését. A város a fűtőerőmű nyereségének jelentős részét a távfűtési rendszer korszerűsítésére, az egyéni hődíj-mérés kialakítására, az egyedileg szabályozható fűtés kiterjesztésére használja fel, ezzel megteremtve a lehetőségét annak, hogy a lakosság megtakarítást érhessen el energiaköltségein.  Tatabánya Önkormányzata ezen kívül 35 százalékos kedvezményt kíván adni a hődíjból a fűtési elő- és utószezonban.
Az ELMIB Csoportban Tatabánya olyan partnert talált, amely a hosszú távú együttműködést és a fejlesztéseket helyezi előtérbe, magánbefektetőként is szem előtt tartva a közösségi célok megvalósítását. Az ELMIB olyan fejlesztéseket tervez a Tatabányai Fűtőerőműben, amelyek növelik a létesítmény hő- és villamosenergia-termelésének hatékonyságát, és ezzel a távfűtés versenyképességét. A társaság megkezdi a térség energiamérlegének elkészítését, hogy felmérje, milyen lehetőségek rejlenek a megújuló energiahordozók felhasználásában.

A Tatabányai Fűtőerőművet 2004-ben állították át szénről gáz alapra. Az ELMIB Csoport Tatabányán is folyamatosan keresi a helyi, zöldenergiára épülő decentralizált energiaellátás kialakításának lehetőségét is. A megújuló forrásokra épülő energiatermelés ugyanis hosszú távon mindenképpen olcsóbb az importált energiánál, a rövidebb szállítási útvonalak, a kisebb környezetterhelés mellett fontos szerepe van az energiafüggőség csökkentésében és az ellátás biztonságának növelésében is.

Az ELMIB csoport Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő, hazai tulajdonban lévő energetikai társasága, mely teljes körű, a térségi adottságokhoz alkalmazkodó, környezetbarát szolgáltatásokat nyújt az önkormányzatok, állami intézmények és a vállalatok számára az ország egész területén. Tevékenysége az energiával kapcsolatos szolgáltatások széles körét öleli fel: megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermeléssel, energiakereskedelemmel és gázelosztással, közvilágítási és belsővilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével, valamint intézmények komplex energetikai korszerűsítésével egyaránt foglalkozik.

Ajánlott tartalom

Hétfőtől kötelező az új energiacímkék használata

Kötelező hétfőtől az új energiacímkék használata a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szombaton az MTI-vel.