Tavalyi karácsonyfával fűtenek Székelyudvarhelyen

A tavalyi karácsonyfákból készült őrleménnyel fűtenek a jelenlegi téli szezonban a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskola tornatermében.

A Lókodi Ifjúsági Alapítvány kezdeményezésével mindenki nyer: a tanintézet megspórolja a fűtésköltséget, az önkormányzatnak pedig nem kellett költenie a kidobott fenyők elszállítására. Jakab Lóránt, az alapítvány munkatársa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: év elején jutott eszükbe, hogy az iskola hasznosíthatná a szemetesek mellől összegyűjtött fákat. A fenyőket egészen a közelmúltig szárították, a szervezet által biztosított géppel pedig már elkezdték leőrölni a faanyagot. Jakab arra kérte a lakosokat, hogy a jövőben lecsupaszítva rakják ki a konténerekhez a fákat, mert így könnyebben felhasználhatók. Szakács-Paál István, a szakközépiskola igazgatója remeknek tartja a kezdeményezést, amely szerinte a diákok környezettudatosságra nevelése szempontjából is fontos. Elmondása szerint a tanulóknak is megmutatják, hogyan őrlik le a faanyagot. A tanintézet a továbbiakban a városi lombtalanítás nyomán összegyűjtött fahulladékot is megkapja, ezt felhasználás előtt ők fogják kiszárítani.

Fontosnak tartja az újrahasznosításra való nevelést Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere is. Szerinte érdemes biomasszás kazánokra pályázni a közösségek által használt épületek fűtéséhez, hiszen a faapríték olcsó, ráadásul hasonló esetekben az újrahasznosítás eredményeként kevesebb fát kell kivágni. Az iskola fűtésszámlája egyébként a téli hónapokban havi 50 ezer lej, ebből 10 ezer lejbe kerül a tornaterem melegen tartása. A biomasszás kazánnal havi 3 ezer lejt takarítanak meg, írja a kronika.ro.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.