Tavasszal megkezdődik a próbaüzem a beleznai pellet-gyárban

Tavasszal megkezdődik a próbaüzem a biomassza alapú fűtőanyagot � fapelletet � gyártó beleznai üzemben � jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Burján Emese, a Pannon Pellet Kft. fejlesztési vezetője Nagykanizsán.

A közel félmilliárd forint költséggel épülő üzemben Magyarországon elsőként � kizárólag fapelettet gyártanak. Az előállításhoz szükséges alapanyagot a Belezna környéki faipari vállalkozók, fűrészüzemek, energiaültetvényt telepítő és művelő gazdák szállítják majd az üzembe, ahol az első időszakban 11 főnek tudnak állandó munkát biztosítani.

A beleznai pellet-gyában előállított biomassza alapú fűtőanyag 80 százalékát Nyugat-Európa országaiban fogják értékesíteni � mondta el Burján Zoltán, a Pannon Pellet Kft. vállalkozási vezetője az MTI kérdésére.

A márciustól működő, közel másfélmillió forint költséggel felépülő gyárban – heti hat napos, három műszakos munkarendben – évente 10 ezer tonna biomassza alapanyagú fűtőanyagot állítanak elő. Ez a mennyiség évente 3.000 – átlagosan 120 négyzetméter alapterületű – családi ház fűtésére elegendő.

A beleznai pellet-gyárban előállított fűtőanyag nyolcvan százalékát nyugat-európai országokban értékesítik: Magyarországon a biomassza fűtőanyagra – a pellet kazánok-, kandallók hiánya miatt – csak elszórtan van igény � mondta el Burján Zoltán.

A fapellet környezetbarát, biomassza alapú fűtőanyag. A gyártás során fahulladékot, vagy kizárólag erre a célra termesztett, energiaültetvényekről származó faaprítékot dolgoznak fel. A fapellet elégetésekor keletkező égéstermékek jóval kevésbé terhelik a környezetünket, mintha fosszilis tüzelőanyagot, mint például földgázt, kőolajat vagy szenet égetnénk el. Elégetésekor csak annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyi a fa természetes korhadásakor amúgy is felszabadulna – mondta Burján Emese.

A biomassza alapanyagú fűtőanyaggal a fűtés a jelenlegi PB-gázárakhoz képest fele annyiba kerül, és 20-30 százalékkal olcsóbb, mint az államilag nem támogatott földgáz-fűtés � tette hozzá Burján Zoltán.

A fapellet a fahulladékon kívül előállítható az energiaültetvényről származó faaprítékból is: Belezna környékén az energianövények termesztéséhez alkalmas földterület található – említette meg a Pannon Pellet fejlesztési vezetője azt indokolva, hogy miért e településen építik fel az üzemet.

A fapelletes fűtés egyre népszerűbbé válik Európa több országában: Olaszországban, Ausztria, Németországban, Svédországban. Ausztriában és Németországban minden harmadik újonnan épülő családi
házat pelletkazánnal fűtenek, Olaszországban pedig már több százezer pelletkandalló működik � tette hozzá Burján Emese.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.