Tavasszal megkezdődik a próbaüzem a biomassza alapú fűtőanyagot � fapelletet � gyártó beleznai üzemben � jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Burján Emese, a Pannon Pellet Kft. fejlesztési vezetője Nagykanizsán.

Tavasszal megkezdődik a próbaüzem a beleznai pellet-gyárban

Tavasszal megkezdődik a próbaüzem a biomassza alapú fűtőanyagot � fapelletet � gyártó beleznai üzemben � jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Burján Emese, a Pannon Pellet Kft. fejlesztési vezetője Nagykanizsán.

A közel félmilliárd forint költséggel épülő üzemben Magyarországon elsőként � kizárólag fapelettet gyártanak. Az előállításhoz szükséges alapanyagot a Belezna környéki faipari vállalkozók, fűrészüzemek, energiaültetvényt telepítő és művelő gazdák szállítják majd az üzembe, ahol az első időszakban 11 főnek tudnak állandó munkát biztosítani.

A beleznai pellet-gyában előállított biomassza alapú fűtőanyag 80 százalékát Nyugat-Európa országaiban fogják értékesíteni � mondta el Burján Zoltán, a Pannon Pellet Kft. vállalkozási vezetője az MTI kérdésére.

A márciustól működő, közel másfélmillió forint költséggel felépülő gyárban – heti hat napos, három műszakos munkarendben – évente 10 ezer tonna biomassza alapanyagú fűtőanyagot állítanak elő. Ez a mennyiség évente 3.000 – átlagosan 120 négyzetméter alapterületű – családi ház fűtésére elegendő.

A beleznai pellet-gyárban előállított fűtőanyag nyolcvan százalékát nyugat-európai országokban értékesítik: Magyarországon a biomassza fűtőanyagra – a pellet kazánok-, kandallók hiánya miatt – csak elszórtan van igény � mondta el Burján Zoltán.

A fapellet környezetbarát, biomassza alapú fűtőanyag. A gyártás során fahulladékot, vagy kizárólag erre a célra termesztett, energiaültetvényekről származó faaprítékot dolgoznak fel. A fapellet elégetésekor keletkező égéstermékek jóval kevésbé terhelik a környezetünket, mintha fosszilis tüzelőanyagot, mint például földgázt, kőolajat vagy szenet égetnénk el. Elégetésekor csak annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyi a fa természetes korhadásakor amúgy is felszabadulna – mondta Burján Emese.

A biomassza alapanyagú fűtőanyaggal a fűtés a jelenlegi PB-gázárakhoz képest fele annyiba kerül, és 20-30 százalékkal olcsóbb, mint az államilag nem támogatott földgáz-fűtés � tette hozzá Burján Zoltán.

A fapellet a fahulladékon kívül előállítható az energiaültetvényről származó faaprítékból is: Belezna környékén az energianövények termesztéséhez alkalmas földterület található – említette meg a Pannon Pellet fejlesztési vezetője azt indokolva, hogy miért e településen építik fel az üzemet.

A fapelletes fűtés egyre népszerűbbé válik Európa több országában: Olaszországban, Ausztria, Németországban, Svédországban. Ausztriában és Németországban minden harmadik újonnan épülő családi
házat pelletkazánnal fűtenek, Olaszországban pedig már több százezer pelletkandalló működik � tette hozzá Burján Emese.

Ajánlott tartalom

Meddig működik hatékonyan egy napelemes rendszer?

Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerén végzett tesztek szerint a napelemmodulok 31 év után is a kezdeti teljesítményük 79,5 százalékát termelik.