Tavaszi nagytakarítás önkéntesekkel Bécsben

Hetedik alkalommal rendeznek tavaszi nagytakarítást az osztrák fővárosban, amire több mint tizenegyezer önkéntest is várnak. Az Új Dunát is megtisztítják.

„Bécs hősei ismét akcióban” a mottója az idei bécsi nagytakarításnak, amelyet 2012. április 23. és május 8. között hajtanak végre az osztrák fővárosban. Bécs – akárcsak a korábbi években – idén is számít az önkéntesekre, akik telefonon jelezhetik részvételi szándékukat.  „Nem arról van szó, hogy a lakosság végezze el a köztisztaságiak helyett a munkát – ők egész évben nagy elánnal végzik a dolgukat. Hanem amit az ember egyszer maga takarított ki, arra jobban is vigyáz” – magyarázza az akció lényegét Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok. A lakosságot is megmozgató nagytakarítást 2006 óta rendezik meg, tavaly már csaknem 12 ezer bécsi segítette a köztisztasági ügyosztály, az MA 48 munkatársait. Főleg iskolák, óvodák, egyesületek és magánszemélyek jelentkeznek a városszépítésre.

A takarításhoz az eszközöket – láthatósági mellényt, gumikesztyűt és szemeteszsákot – az MA 48 biztosítja, és az összegyűjtött hulladék elszállításáról és megfelelő feldolgozásáról is ő gondoskodik. A tavaszi nagytakarítást még a vizek sem kerülhetik el: április 28-án több mint száz búvár kutatja át az Új Duna medrét különböző „kincsek” után. A felszínre hozott tárgyakat csónakokba pakolják és a partra viszik, ahol az MA 48 munkatársai veszik kezelésbe a szemetet. A víz alatti nagytakarítás egyben a búvárszezon megnyitója is Bécsben. Az akció kezdete óta 106 tonnányi szeméttől szabadították meg az osztrák főváros közterületeit.

A bécsi hulladékgazdálkodásról:

[media id=112 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.