Tavaszi nagytakarítás

Egy alapos nagytakarítás alkalmával nagy mennyiségű feleslegessé vált lim-lom, hulladék kerül elő. Néhány egyszerű, ám nagyszerű ötlettel azonban kevesebb szeméttel kell megtölteni kukáinkat.

1. Ma már több, nálunk még csak időszakos program segítségével leadhatjuk leszuperált mobiljainkat, töltőinket, egyéb elektronikai berendezéseinket. Érdemes figyelni az ilyen felhívásokra, hogy ne növeljük tovább a veszélyes e-hulladék mennyiséget.

2. A cserebere események remek alkalmat biztosítanak lecserélt berendezési tárgyaink eltüntetésére. Az újrafestett nappaliban már nem találtunk helyet a régi lámpának, ezért a padlásra került, de lehet, hogy valaki más lakásába tökéletesen illene. A régiség kereskedők és ócskások között is tehetünk egy próbát, hátha fantáziát látnak egy-egy darabban.

3. A kinőtt ruhákat, régi tankönyveket el is adományozhatjuk. Ha körbenézünk az interneten, számtalan alapítványt találhatunk, akik örülnének a felajánlásnak. A tankönyveket vagy a több példányban beszerzett köteteket antikváriumba is vihetjük.

4. A már nem használt, de jó állapotban lévő ruháinkat ismerőseinknek is nyugodtan odaadhatjuk. A gyerekruháknak például mindenki örül. Az én ősrégi szaladgálós cipellőmet, sok rokongyermek után most 4 éves unokatestvérem hordja boldogan, pár hónap és majd más lábára kerül. Természetesen turkálókba is vihetjük őket, bár a legtöbb üzlet, saját bevallása szerint, már külföldről hozza áruit. Egy próbálkozást azért megér.

5. Szortírozzuk szét az újságokat, számlákat, reklámanyagokat, mi az, amire még szükség lehet, mi az, amire már nem. Az iskolai papírgyűjtések alkalmával nagyrészüktől meg is szabadulhatunk, de ha nem vagyunk ilyen szerencsések, kitömhetjük velük megfáradt bútorainkat, origami díszeket csinálhatunk vagy egy igazán egyedi üzenőtáblát is összehozhatunk egy kis kreativitással.

6. A következő takarításra készüljünk már környezetbarát tisztítószerekkel. Nem kell költséges megoldásokra gondolni, az ecet és a szódabikarbóna tökéletes. Papírtörlők helyett pedig használjunk rongydarabokat, amiket újra és újra kimoshatunk.

Ajánlott tartalom

Nagy István: a nemzeti parkok a környezeti szemléletet is formálják

A nemzeti parkok nemcsak megismertetik és védik a természetet, hanem a környezeti nevelés és a szemléletformálás is a feladataik közé tartozik. Mindez egyre hatékonyabban működhet, hiszen a nemzeti parkok ismertsége az elmúlt években mintegy húsz százalékkal nőtt - hangsúlyozta az agrárminiszter pénteken Balatonfüreden.