Geotermikus energiával működő távfűtést szeretne 2010-re a lakótelepi lakásokba Bonyhád - közölte a kedden aláírt előszerződést követő városházi sajtótájékoztatón Potápi Árpád polgármester és Bokorovics Balázs, a Pannonplast Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Távfűtés geotermikus energiával Bonyhádon

Geotermikus energiával működő távfűtést szeretne 2010-re a lakótelepi lakásokba Bonyhád – közölte a kedden aláírt előszerződést követő városházi sajtótájékoztatón Potápi Árpád polgármester és Bokorovics Balázs, a Pannonplast Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

A megállapodás megteremti a lehetőségét annak, hogy a Pannonplast Bonyhád város közigazgatási területén, saját költségén vizsgálatokat végezzen annak érdekében, hogy olyan kutat találjon, amely 130 fokos vízgőzt bocsát ki. Ezt a geotermikus energiát a város távfűtési hálózatában hasznosítanák – mondta Potápi Árpád. Hozzátette: ennek érdekében közös projekttársaságot hoznak létre, amely az esetleges további hasznosításban is együttműködhet.

Bokorovics Balázs, a cég igazgatótanácsának elnöke tájékoztatta az újságírókat arról, hogy 2006 szeptemberétől vizsgálják az ország geotermikus viszonyait, 24 olyan perspektivikus területet találtak, ahol szeretnének kutatásokat folytatni. Ebből 11 olyan, amely elektromos energia előállítására nagy eséllyel alkalmas.

Hozzátette: az előzetes kutatások azt mutatják, a Mecsek környéke ideális lehet a környezetbarát geotermikus energia lelőhelye szempontjából.   Hangsúlyozta: két termelő kutat terveznek, valamint egy kutat, amely visszatáplálja a vizet a föld alá.

A bonyhádi távfűtés energiájának megoldására már a 85 fokos, másodpercenként 15-20 liter vizet adó kút is alkalmas lehet – derült ki a tájékoztatón.

A költségekre vonatkozó kérdésre Bokorovics Balázs elmondta: a forrás előteremtéséhez európai uniós pályázatokat szeretnének igénybe venni, amelyek elnyeréséért együttesen pályáznak Bonyháddal. A közös társulásban tíz százalékos részesedéssel vesz részt a város, az önerőt kamatmentes kölcsönnel a Pannonplast biztosítja.

Ajánlott tartalom

A globális fenntarthatóságról és a geotermikus energiáról egyeztettek

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.