Tegyük élhetőbbé a környezetet

A Let’s Colour mostanra világméretűvé vált mozgalom lényege a lepusztult, szürke közterületi épületek különböző színekkel és formákkal való felvirágoztatása.

A program résztvevői azt remélik, ezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek környezetükhöz való szemlélete gyökeresen megváltozzon. A tenderre közösségi házak, középületek, terek, iskolák és óvodák egyaránt pályázhatnak. A 2010 óta működő programhoz eddig több mint húsz ország csatlakozott, pályázat kiírására azonban egyedül Magyarországon van lehetőség. A tenderre bárki jelentkezhet, a fő, hogy a jelentkezők helyi lakosok legyenek. Ezen kívül a helyszín a közösség számára meghatározó, mindenkit érintő terület, könnyen fotózható, és jól megközelíthető legyen. Magántulajdonban lévő területet, műemléket nem lehet nevezni. A kis, közepes és a nagy települések a pályázat során külön kategóriában indulnak. A nyertes terület, épület nem kap anyagi juttatást, az egyesület csak a festékhez szükséges eszközöket és magát a munkafolyamatot koordinálja.

A falak a kivitelezés során úgy néznek ki, mint a kifestő könyv. Minden színnek saját beszámozott helye van, míg végük egységet alkotva létrejön a kompozíció. A Street Arthoz hasonló alkotások Párizs, London és Berlin után két éve Magyarország több vidéki városában és falujában is megcsodálhatók. Tavaly Tés falu önkormányzati épületei, Sopron vasúti felüljárója, és egy budakalászi Általános Iskola szépült meg. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. adásának vendége Nagy Gergely, a Let’s Colour Egyesület alelnöke szerint a mozgalom alkotásait a graffitiktől külön kell választani, mivel ezek értéket képviselnek. Hosszas tervezés után valósulnak meg, a kivitelezés pedig a designerek komoly szakértelmével történik.


Ajánlott tartalom

Októberig díjmentesen szállíthatók a kerékpárok hétvégente a BKK járatain és a HÉV-en

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.