Teljes dokumentumfilmek magyarul a Youtube-on

A Youtube az évek során majdnem tökéletes tartalomszűrő rendszert dolgozott ki, így a szerzői joggal védett tartalmak általában gyorsan eltűnnek a videómegosztóról.

Szerencsére azonban egy kis keresgéléssel ma már rengeteg ingyenesen, legálisan feltöltött dokumentumfilmmel is találkozhatunk, és a szorgos magyar feltöltők jóvoltából már egyre többet magyar szinkronnal is élvezhetünk. Talán az egyik legérdekesebb az Élelmiszeripar Rt. (Food Inc.), mely az Egyesült Államok modern mezőgazdaságáról rántja le a leplet. Főként arról szól, hogy az élelmiszertermelés az utóbbi 50-60 év során többet változott, mint az azt megelőző 5000 év alatt. Az idilli kis farmok és gazdák képe ma már csak marketinganyagokban létezik. Valójában majdnem minden élelmiszert egy pár multinacionális vállalat állít elő. Marhahúst például az Egyesült Államokban csupán négy cég termel nagy mennyiségben. A csirkék egy modern gazdaságban hat hétig élnek, olyan ketrecekben, melyekben meg sem tudnak mozdulni, teljes sötétségben, így többet alszanak. 

Más tanulságos és informatív filmek is elérhetők a Youtube-on, például A hülyeség kora, mely egy alternatív, klímaváltozástól pusztuló jövőben játszódik, vagy a Ki ölte meg az elektromos autót, mely a General Motors EV1 nevű prototípusának rejtélyes eltűnéséről szól.

Ajánlott tartalom

Áder János: nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak a zöld átállásban és a klímavédelemben

Nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak a zöld átállásban és a klímavédelemben - jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök az Index hírpoltálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.