Teljes ökoháztartás épül fel az idei Greenexpón

A nappalitól a konyhán át egészen a fürdőszobáig teljes ökoháztartás épül fel a március 19. és 21. között zajló negyedik budapesti Greenexpo zöld életmód kiállításon.

A rendezvény, amelynek a Papp László Budapest Sportaréna ad helyet, a mindennapok környezettudatos és energiatakarékos termékeit, megoldásait mutatja be a nagyközönségnek. Tavaly mintegy 15 ezren fordultak meg a kiállításon, és idén is legalább ennyi érdeklődőt várnak az ország minden részéről – mondta el Pálmai Ildikó sajtóreferens az MTI-nek.
A minden nap 10 és 18 óra között nyitva tartó Greenexpo kiemelt programpontjaként egy teljes ökoháztartást építenek fel a rendezvényen. Az installáción belül külön helyiségben mutatkoznak be a nappali, a konyha, a fürdőszoba-mosókonyha és a garázs zöld “megoldásai”.
“A fogadó helyiségben intelligens világításszabályozási és kényelmi megoldások jelennek meg, a konyhában és fürdőszobában kiemelten energiatakarékos háztartási gépek, a nappaliban környezetbarát gyártási folyamattal készülő, egyre több természetes anyagot tartalmazó elektronikai termékek, a kazánházban pedig egy komplett fűtési rendszer. A garázsban a jelenleg forgalomban lévő leggazdaságosabb hibrid modell kap helyet” – olvasható a rendezvényt beharangozó sajtóközleményben.

Az ökoházban megismerhetők lesznek az egyes helyiségekben megjelenő termékek pontos jellemzői, és azt is tudni lehet majd, mekkora energia-megtakarítás érhető el használatukkal, illetve milyen mértékű környezetkárosítás okozható velük. Ténylegesen kiszámolható, hol és mennyit lehet spórolni ezeknek a korszerű technológiáknak a használatával.
A közel hatvan kiállítót felvonultató zöld szemle látogatói ezenkívül gyakorlati energiatakarékossági tippeket kaphatnak, tájékozódhatnak a passzívház rendszerekről és a készházakról, vagy épp bővíthetik ismereteiket a speciális szigetelésekről, a környezetbarát festékekről, a napkollektorokról, a hőszivattyúkról és a nyílászárókról. A szél- és geotermikusenergia-hasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás is fókuszban lesz majd. A gyerekek “hulladékból termék játszóházban” vagy környezetbarát életmódra oktató játékokkal múlathatják az időt.

A színpadon előadások hangzanak majd el többek között a háztartásokban alkalmazható megújuló energiaforrásokról, az orchideákról és broméliákról, a virágkötészetről, a bonsainevelésről, a kertépítés menetéről, a bioetanol szerepéről, a biofürdőtavakról és dísztavakról, az esővíztározókról és a biológiai nádgyökérteres szennyvíztisztításról, valamint a természetbarát zöldtetős bioföldházakról és a lakótelepi tetők zöldesítéséről.
A Greenexpónak idén két társrendezvényre is van: a közös jeggyel látogatható Gardenexpo kerti életmód kiállítás, valamint a nemzetközi orchidea és bromélia kiállítás – hívta fel a figyelmet Pálmai Ildikó, aki arra is emlékeztetett, hogy a belépőjegyek értéke március 19. és április 9. között meghatározott feltételek mellett levásárolható az ország egyik magánkertészetében.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.