Teljesen hálózatfüggetlen, napelemes utcai lámpák

A Kaal Masten tervezői napelemmel burkolt utcai lámpát alkottak.

Ki ne utálná a naplemente utáni sötét utcákat, főleg egy kétes biztonságú helyen. Ráadásul napjainkban sajnos sűrűbben előfordul, hogy a sötétedést követően nem azonnal kapcsolják be a közvilágítást, hanem 10-15 perces késéssel, amit vélhetőleg spórolás okán tesznek.

A holland Kaal Masten cég által tervezett utcai lámpák használatával ilyen csak nagy ritkán fordulhat elő. Az oszlopot ugyanis teljesen beborították napelemekkel, így a LED-es fényforrás üzemeltetéséhez elviekben egyáltalán nem szükséges hálózati tápellátás.

A Spiritnek nevezett, akár 18 méter magas lámpa napelemei még borús időben is annyi villamos energiát termelnek, amennyi szükséges egy éjszakai világításhoz. Az egyedüli karbantartás, amit a lámpák igényelnek, az akkumulátoraikra vonatkozik, amelyeket néhány évente kell cserélni. Az első teljesen napenergiával üzemelő utcai lámpákat Eindhovenben állítják majd üzembe, írja a geeks.hu.


Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.