Teljesíthetetlen biomassza nélkül a megújuló energia cselekvési terv

Megvalósíthatatlan a megújuló energia hasznosításának cselekvési tervben vállalt 14,6 százalékos megújuló részarány teljesítése biomassza nélkül – állítja a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) közleményben.

A Nemzeti Energiastratégia: van még mit csiszolni című közlemény hangsúlyozza, hogy a szilárd biomassza nélkül Magyarország csak a töredékét tudta volna teljesíteni eddigi európai uniós vállalásainak. A BEE a legnagyobb biomassza erőműveket üzemeltető illetve ilyen projektben érdekelt cégeket – a Pannonholding Zrt., a Bakonyi Erőmű Zrt., az AES Borsodi Energetikai Kft. és a Vértesű Erőmű Zrt. – tömörítő érdekvédelmi szervezet. Magyarország egyik legnagyobb szilárd biomassza lehetőségét a faanyag adja, de ez a Nemzeti Energia Stratégia 2030 tervezetében nem kap kellő hangsúlyt a BEE álláspontja szerint. A biomassza erőművek a másra nem használható faanyagot hasznosítják, amit az Európában legszigorúbb erdőtörvény megenged – olvasható a közleményben. Végső tanulságként a BEE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy “a stratégia előkészítőinek kellett volna felállítani egy álaluk optimálisnak tartott, javasolható energiamix sorrendet, ahelyett, hogy az iparági szereplőket kérik fel erre”.

 
A BEE álláspontja szerint a hő- és villamos energia termelés szétválasztása nem célravezető olyan helyeken, ahol nagyobb hőfogyasztói központok vannak. Az sem jó megoldás, hogy csak a 20 megawatt kapacitás alatti biomassza erőművek kapjanak támogatást, mert ezek decentralizált fűtőművekre történő lecserélése több tízmilliárd forint értékű meglévő beruházást tenne feleslegessé. Az energiaültetvényekkel kapcsolatban az érdekvédelmi szervezet a gyakorlati tapasztalatokra és kutatási eredményekre alapozva állítja, hogy az energiaültetvények növény védőszer igénye alacsony és öntözni egyáltalán nem kell. Egyébként pedig – áll a közleményben – energianövényt ott termelnek, ahol a kukoricát vagy a búzát nem is lehetne.

Ajánlott tartalom

A LONGi felmérte a tetőtéri napelem-végfelhasználók igényeit

A cég most az új Hi-MO 6 modulsorozattal teljesítette, amit kértek.

Nincs hozzászólás

  1. Szeretném felhívni a figyelmet a BEE megtévesztő politikájára, ami az EUs direktíva elmismásolt fogalmazására épül. Az EU ugyanis a megújuló energiák részarányának növekedését írja elő és figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a biomassza bár megújulónak minősített, elégetése egyáltalán nem fenntartható és kimondottan környezetromboló hatású. A BEE nem más, mint helytelenül a biomassza biznisz mellett lobbizó ál-környezetbarát csoport, aki tevékenységével sajnos óriási károkat okoz az ökoszisztémában. A biomassza égetése ugyanis környezetromboló és egyáltalán nem fenntartható energiaforrás.
    “A biomassza erőművek a másra nem használható faanyagot hasznosítják, amit az Európában legszigorúbb erdőtörvény megenged” – ez a mentegetőző kifogás egyszerűen nevettséges. Bizonyára megvan a módja, hogy “másra nem használható” minősítést kapjon a kitermelt fa. Végezetül a “másra nem használható” minősítés eleve hazugság, mert megfeledkezik a növényi hulladék biotömeg körfogásban vett értékéről (komposztálás), ami mellett az égetés felelőtlen pazarlás.