Teljesültek a villamosenergia-ellátás kötelező minőségi követelményei

Tavaly is teljesültek a villamosenergia-ellátás kötelező minőségi követelményei a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) éves vizsgálata szerint – közölte a MEKH kedden az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Tavaly a hivatal hat elosztói engedélyes (E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., MVM Démász Áramhálózati Kft., ELMŰ Hálózati Kft., E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., MVM Émász Áramhálózati Kft., OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.) és az átvitelirendszer-irányító MAVIR Zrt. tevékenységét vizsgálták. A cégek kivétel nélkül eleget tettek a kötelező elvárásoknak, többségük jóval az elvárt szint felett teljesítette a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos gyakoriságára, átlagos időtartamára és a kiesési mutatókra vonatkozó minőségi követelményeket – írták.

Az engedélyesek szintén az elvárt szint felett teljesítettek a nem tervezett ellátásmegszakadás 3 órán belüli helyreállítását értékelő kategóriában – tették hozzá. A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy több nem kötelező, de elvárt követelményt – mint például a 3 percnél hosszabb tervezett ellátásmegszakadás gyakorisága és átlagos időtartama, helyreállítás 6 órán belül – csak az engedélyesek egy része teljesítette. A középfeszültségű hálózati üzemzavarok fajlagos elhárítási idejéhez rendelt elvárásnak egyik engedélyes sem tett eleget. A MEKH figyelemmel kíséri az elvárásoktól való elmaradás okait, és az engedélyesek folyamatjavító intézkedéseit, melyekről az éves rendszerességű helyszíni ellenőrzéseken szerez további információkat. A MAVIR Zrt. tevékenységéről a jelentés megállapítja, hogy a rendszerirányító 2023-ban is teljesítette a villamosenergia-átvitel üzembiztonságának minimális minőségi követelményeit, ezért a MEKH az engedélyes 2023. évről készült éves jelentését elfogadta. A közlemény szerint a hivatal a villamos energia elosztó hálózati engedélyesek és a rendszerirányító számára határozatban írja elő a szolgáltatásokkal kapcsolatos minimális és elvárt minőségi követelményeket, amelyek teljesülését évente vizsgálja.

Ajánlott tartalom

Rekordokat dönt a villamos energia ára a rendkívüli hőség miatt Romániában

Romániában naponta csúcsot dönt a villamos energia ára a kánikula miatt, hétfőn már a 700 eurót is meghaladta az ár megawattóránként a másnapi (spot) piacon.