Tengeri madarak túlélő helyei

A trópusi Csendes-óceán 62 tengeri madárfaj rendszeres élőhelye, melyek közül néhány népes és hatalmas kolóniákban tenyészik a távoli korallzátonyokon, míg mások alig ismertek, ritkák és jelentős veszélyben vannak. A területen fontos élőhelyeket határoztak meg a tengeri madarak védelmére.

„ A tengeri madarak fontos élőhelyei – a madarak védelme a Csendes-óceán trópusi térségében” címmel beszámolót jelentetett meg a Birdlife, amelyben megjelöli a tengeri madarak védelmére szolgáló legfontosabb helyeket, amelyeket ezentúl „a madarak fontos élőhelyei” (IBA = Important Bird Areas) névvel illetnek. A tengeri madarak fontos őrszemek. A beszámoló bemutatja, hogy a tengeri madarak hogyan tájékoztatnak bennünket az óceán és a térség szigeteinek állapotáról, rámutatva az olyan emberi behatásokra, mint a klímaváltozás, a halászat és az agresszív fajok elterjedése. „Ezeknek a helyeknek a védelme megvédi a csendes-óceáni szigetek és népek megélhetését és kulturális örökségét és hozzásegíti a kormányokat azoknak a vállalásoknak a teljesítéséhez, amelyeket a biológiai változatosság megőrzésével kapcsolatban tettek.” –mondta Don Stewart, a Birdlife csendes-óceáni térségért felelős igazgatója.

A csendes-óceáni térségben élő tengeri madarak már évezredek óta nyújtanak olyan szolgálatokat az emberiségnek, mint az élelem, a toll és tápanyag a gazdálkodáshoz (a tengeri madarak guanója). A tengeri utazók a tájékozódáshoz és a hallelőhelyek beazonosításához használják a tengeri madarakat. A Csendes-óceán trópusi vidéke 62 tengeri madárfaj rendszeres élőhelye. Néhány faj nagyon népes és hatalmas kolóniákban tenyészik a távoli korallzátonyokon, míg mások alig ismertek, ritkák és jelentős veszélyben vannak. „Valamennyi tengeri madárnak védelemre van szüksége és az általuk használt fontos helyek – legyen az a szárazföldön a költés helye, vagy táplálék-lelőhely a tengeren – hatékony kezelésére.” – mondta Jez Bird, csendes-óceáni IBA koordinátor. A tengeri madarak előfordulása meghatározza az IBA elnevezésű legfontosabb védett helyeket. A beszámolóban bemutatott 104 szárazföldi és 99 tengeri élőhely a madarak és más élőlények csendes-óceáni előfordulásának legkülönlegesebb helyszínei közé tartoznak. A térségen belül azonban nagyon eltérő ezeknek a helyeknek az állapota: egyes helyeken a madárpopulációk stabilak vagy növekvőek, míg máshol gyorsan csökken a számuk. Megdöbbentő, hogy sok helyen nincs is megbízható, naprakész információ a megbízható állapotfelméréshez.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.