Tengeri szélkerékóriást tesztelnek Dániában

Nem, nem nézték el, egyszerűen ki akarják próbálni a Siemensnél, hogy a cég legnagyobb teljesítményű szélturbinája mire képes a szárazföldön. Ha a teszt sikeres lesz, óriások kora jön a kontinensen – és összenőhet, ami amúgy is összetartozik.

Elképesztő hangulatú timelapse videót tett ki a netre az MHI Vestas: gigantikus tengeri (offshore) szélturbinát telepítenek és tesztelnek szárazföldi működés közben Dániában. Ha az elképzelés bejön, a Siemens tovább kaszálhat a világpiacon – írja a renewablesinternational.net megújuló energiás portál, mivel az, hogy az eddigi csúcstartóra az Egyesült Királyságba telepítendő 7 megawattos, tengerben álló generátorokat máris képesek lehetnek “megfejelni” +1 MW teljesítménnyel, újabb érdeklődőket nyer meg a németországi cég számára. Pláne, hogy az újabb leg-leg eléréséhez különösebb fejlesztési költségekre sincs is szükség.

Az MHI Vestas V164 kódjelű offshore szélerőművének installálása Dániában, Esbjerg közelében, szárazföldi környezetben:

Ráadásul a 8 megawattos tengeri turbinák szárazföldi tesztelésétől a szakemberek alapvetően azt várják, hogy az offshore és onshore szélfarmok eddig különállóként kezelt technológiai, műszaki paraméterezési szempontjait eredményesen lehet közös nevezőre hozni. Szél persze mindenképpen kell ezen óriások meghajtásához, de azt figyelembe véve, hogy az offshore szélfarmok telepítési költségei egyértelműen brutálisak a szárazföldihez mérve, felveti a jogosságát az efféle próbálkozásoknak is. A tengeri építkezéshez már maga a szállítás is sokkal körülményesebb és bonyolultabb, mint a szárazföldön – hogy a platformok megépítésének, “bekábelezésének és üzembe helyezésének a különbözőségéről ne is beszéljünk. Az igaz, hogy az offshore erőműveket szinte folyamatosan fújja, hajtja a szél, és így szinte konstans módon termelnek, de ennek is van hátulütője: nagyobb generátorokkal kell felvértezik azokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.