Tengerparti napelemes Zeppelin

A spanyolországi Advanced Architecture of Catalonia intézet szervezésében megrendezett, napenergiával működtetett épületek közötti versenyen a Fab Lab House elnevezésű ház kapta a legjobbnak járó díjat. Elkészülése óta több mint húszezren tekintették meg Madrid leghíresebb napelemes házát.

Organikus formája megmozgatja a látogatók fantáziáját – sokak szerint hajóra hasonlít, de megkapta a „Mogyoró-ház”, „Fahéj-tengeralattjáró” és a „Fa-Zeppelin” beceneveket is. Bárhogyan is hívják azonban, a fenntartható építészetben betöltött hírneve miatt remélhetőleg hamarosan a világ minden táján ismerni fogják – jelenleg a világ legjobb energiahatékonysággal működő mobilházaként tartják számon. „ A díj nagyon fontos elismerést jelent számunkra – mondta Daniel Ibanez, a projekt társigazgatója. – A többi hasonló házzal ellentétben mi egy igazán élhető épületet szerettünk volna létrehozni. Sokkal inkább olyat, amiben élni lehet, minthogy egy újabb technológiai bemutatótermet rendezzünk be”. Az épület energiaellátó rendszere egy fához hasonlóan működik: a napfényt az épület tetején található napelemes lemezekkel gyűjti össze, ezután az a ház alatt lévő elosztóegységbe kerül, majd innen jut el elektromos energia formájában a ház többi részébe.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő, független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának - közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében.