Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Tengervízet így sótalaníthat a legegyszerűbben

Tengervízet így sótalaníthat a legegyszerűbben

Brit kutatók grafén, vagyis egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával olyan szűrőt alkottak, ami eltávolíthatja a sót a tengervízből – írja az MTI.

A Manchesteri Egyetem kutatóinak fejlesztése több millió emberen tudna segíteni, akiknek nem jutnak tiszta ivóvízhez. A grafén-oxid-membránokról korábban már bebizonyosodott, hogy kiszűrhetik a nanorészecskéket, szerves molekulákat és nagyobb sószemcséket. Mostanáig viszont nem lehetett őket felhasználni az egészen apró pórusokat igénylő tengeri só kiszűrésére. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy vízbe merítéskor a grafén-oxid-membránok enyhén megduzzadnak, az ilyenkor kitáguló pórusok pedig átengedik a kisebb sószemcséket a vízmolekulákkal együtt. A Rahul Nair vezette kutatócsoport a bevonatok és ragasztóanyagok összetevőjeként használt epoxigyantával vonta be a grafén-oxid-membránok mindkét oldalát. Így azok nem duzzadtak meg, amikor víz érte őket, csak a vízmolekulákat engedték át. Az ENSZ szerint 2025-re a világ népességének 14 százaléka fog vízhiánnyal küzdeni. Mivel a klímaváltozás negatív hatásai a városok ivóvízellátását is egyre jobban veszélyeztetik, a gazdag országok is sótalanító technológiák kifejlesztésébe kezdtek. Következő lépésként a szakemberek a már létező, polimeralapú sótalanító membránokkal fogják összevetni a grafén-oxid-szűrőt.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.