Tengervízzel akarják a vízhiányt pótolni Ausztráliában

Sólepárló üzemeket épít Ausztrália öt legnagyobb városa, hogy tengervízzel pótolják a vízhiányt az egyébként is száraz ötödik kontinensen, ahol már 10 éve tart a szárazság.

Adelaide-ben már decemberben üzembe akarják helyezni az első sólepárló üzemet, példáját Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth is követi. Így összesen 12 millió ember, Ausztrália lakosainak több mint a fele remél több vizet a sólepárlás révén. Bár idén már ismét volt újra csapadék, nem akarják az ivóvíz mennyiségét az időjárás szeszélyességétől függővé tenni. Az üzemek a nagyvárosok ivóvízszükségletének egyharmad részét adják majd. A költségek hatalmasak. A egyik dél-ausztráliai üzem mintegy 1,2 milliárd euróba (335 milliárd forint) kerül, az összes tervezett üzem 9 milliárd euró (2500 milliárd forint) lesz. Maga az eljárás is igen drága és nagyon sok áramot fogyaszt – zúgolódnak környezetvédők. Az adelaide-i üzemben 1000 liter víz előállításához 4,5 kilowattóra áram szükséges.
Mauro Farinola, a helyi vízügyi hatóság szakembere elmondta: a tengerparttól 1500 méternyire szívják fel a vizet, amely azután egy alagúton keresztül jut az üzembe. A lepárlás teljes folyamata fél óráig tart, utána kész is az ivóvíz. A magas sótartalmú vizet és egyéb üledékeket pedig ugyanezen az úton juttatják vissza a tengerbe mintegy 1000 méternyire a parttól.

“Az egészben az a legironikusabb, hogy ezek az üzemek növelik a környezetszennyezést, és ily módon csak felerősödnek azok a problémák, amelyek miatt ezeket az üzemeket felépítik – hangoztatta James Hitchcock, a “Friends of Earth” környezetvédelmi csoport tagja. Bár Ausztráliában nagyon jó lehetőségek vannak szél és geotermikus energia használatára, az energia 80 százalékát mégis szénerőművek állítják elő, mivel az gazdaságosabb – tette hozzá.
Környezetvédelmi szervezetek szerint az esővíz és a szennyvíz környezetbarát újrafelhasználása pótolhatná a vízhiány nagy részét. Az ausztrál lakosságot pedig vízspórolásra kellene szoktatni – érvelnek. Vízgazdálkodási szakemberek szerint a sólepárlás az egyetlen megoldás, amely nem függ az időjárástól.
Az árat a fogyasztók fogják megfizetni. Adelaide-ban a vízfogyasztás ára a következő öt évben megduplázódik majd.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.