Tényleg csökken az elektromos autók hatótávja a hidegben?

Meddig használható egy akkumulátor, és tényleg kisebb az elektromos modellek kibocsátása? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre válaszolunk.

Az elektromos autók egyre népszerűbb választásnak számítanak hazánkban is, hiszen nemcsak környezetbarát, hanem egyre inkább megtérülő megoldást jelentenek a benzines és dízeles modellekhez képest. Ennek ellenére a potenciális tulajokban még mindig rengeteg a kérdőjel a technológiával kapcsolatban. A Car and Driver olvasói üzenetek alapján válaszolt meg néhány gyakori kérdést – írta az ökodrive.hu.

A hideg idő csökkenti az autó hatékonyságát és teljesítményét?

Nem kérdés, hogy a hideg idő hat az elektromos kocsik hatékonyságára és teljesítményére, ami a gyorsulást és a hatótávolságot is befolyásolja. A hideg lényegében az akkumulátor kémiájára hat, ily módon kevesebb energia jut a meghajtásra. Emellett a szélsőségesen hidegben, illetve melegben elfogyasztott, az akkumulátor hőszabályzó rendszerének működtetéséhez felhasznált energia szintén csökkenti a hatékonyságot. Az utastér hűtése vagy fűtése további energiát vonhat el, amelyet egyébként hajtásra lehetne fordítani. Mindez azt eredményezi, hogy hidegben ténylegesen mérséklődik az egy töltéssel levezethető távolság. A csökkenést természetesen több tényező is befolyásolja a konkrét hőmérsékleti értéktől a klímabeállításokig. A visszaesés nagyjából 20-30 százalékos lehet.

Nem csökken az akkumulátorok élettartama úgy, mint az okostelefonok esetében?

Tény, hogy az e-autókban gyakran használnak lítium-ion akkumulátorokat, éppen azt az alaptechnológiát, amelyet a laptopokban, okostelefonokban és más elektromos eszközökben. A járművek esetében ugyanakkor jóval tovább használhatóak maradnak. Az elektromos modelleknél az akkumulátor sosem merül le teljesen, illetve sosem töltődik fel maximálisan, ez pedig jelentősen növeli az élettartamot. Sok új kocsi esetében eleve 8-10 éves garancia jár az akkumulátorra 160-241 ezer kilométeres használat mellett.

Lesz valaha egész nap töltés nélkül vezethető e-autó?

Az elektromos modelleknél gyakran merül fel a hatótáv problémája. Tény, hogy az ilyen kocsikat nem lehet egyetlen töltéssel egy napon át 800-1100 kilométeren vezetni, de hasonló távolság töltés nélkül sok hagyományos kocsival sem tehető meg. Az igazán nagy hatótávra valószínűleg még éveket kell várni. Egyáltalán nem lehetetlen ugyanakkor, hogy az akkumulátor-technológia fejlődésének köszönhetően idővel akár egész nap kocsikázhatunk majd egyetlen töltéssel.

Tényleg kisebb az elektromos modellek kibocsátása?

A kérdés meglehetősen komplex. Bár egy benzin- vagy dízelmotor kibocsátása önmagában össze sem hasonlítható egy elektromos motoréval, nagyon nem mindegy, hogy utóbbi fogyasztó esetében az áramot miként is hozzák létre. Szerencsére napjainkban egyre inkább terjednek a zöld megoldások a villamosenergia-termelésben. Fontos tényező továbbá, hogy magát a járművet, illetve annak alkatrészeit miként készítik el. Sokan tudják, hogy az akkumulátorok és elektromos motorok előállítása szennyezőbb, mint a hagyományos járműveké. A vizsgálatok alapján ugyanakkor a gyártásnál jelentkező kibocsátás idővel megfordul, így az e-modellek összességében jóval környezetbarátabb választásnak számítanak.

Lemerül egy elektromos autó, ha ki van kapcsolva?

Minden akkumulátorra igaz, hogy merül. Ez az elektromos autók esetében sincs másként, a rendszer extrém környezetben ráadásul energiát használ arra, hogy biztonságos hőmérsékleten tartsa az akkumulátort. Az újabb lítium-ion eszközök szerencsére már jóval hatékonyabban tudják megtartani töltöttségüket, a fejlődés pedig ezen a területen is folyamatos.

Biztonságos áradásban vezetni egy e-autót?

Mindegy, hogy elektromos modellről vagy hagyományos járműről van szó, elárasztott területen általában nem biztonságos áthaladni. Az e-autókban komoly védelmet építenek ki, hogy csökkentsék az áramütés esélyét, és az alkatrészek megóvása érdekében is bevezetnek különböző intézkedéseket. A legjobb persze az, ha az ember kerüli a mély vizet.

Miként hat a téli fűtés a jármű hatótávjára?

A probléma rendkívül komplex, nagyon sok faktortól, köztük a külső hőmérséklettől, a fűtés hőmérsékletétől, illetve a modelltől függ. A Car and Driver saját, Tesla Model 3-mal végzett tesztje alapján a fűtés valóban jelentősen hat a hatótávra és teljesítményre, persze tényleg nem mindegy, hogy az ember milyen autót vezet.

Mikor lesznek megfizethetőek az elektromos autók?

Minden azon múlik, hogy az ember mit talál megfizethetőnek. Bár sok e-modell a hagyományos autókhoz képest drágább, a különbség egyre csökken, a töltés költsége, valamint a szervizdíj ráadásul sokkal alacsonyabb. Ily módon, hosszabb távon valójában már most megfizethetőbb lehet egy elektromos kocsi használata, mintha benzines vagy dízeles jármű mellett döntenénk.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.