Térítésmentesen ad energetikai tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamara

Energetikai tanácsokat ad a Magyar Mérnöki Kamara magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak; a szervezet térítésmentes szolgáltatására Wagner Ernő elnök hívta fel a figyelmet Kaposváron csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A kamara a kezdeményezéssel szeretne hozzájárulni az építkezők, felújítók, valamint ingatlanvásárlók energiamegtakarításához, egyúttal Magyarország szén-dioxid-kibocsátással összefüggő vállalásainak teljesítéséhez. A szolgáltatás a www.mmk.hu/tanacsadas oldalon igényelhető, a regisztrációhoz szükség van a havi vagy éves elszámoló villanyszámlára, gázszámlára, az épületet bemutató tervrajzra, vázlatra, és – ha van – energetikai tanúsítványra – ismertette Zubor András Pál, a kamara munkatársa. Az energetikusok, épületgépészek, építőmérnökök által nyújtott tanácsadás a nyílászárók cseréjétől a falak szigetelésén, megújuló energia használatán át a fűtési, elektromos rendszerek kiépítéséig, alkalmazott technológiák megújításáig minden beruházásra kiterjedhet, a feltétel csak annyi, hogy a beruházó tájékoztassa a kamarát a megvalósított fejlesztésről – mondta el. Wagner Ernő kitért szerint sokan nincsenek tisztában azzal, mi lenne a legfontosabb, leghatékonyabb energetikai fejlesztés.

Ha energiamegtakarításról van szó, a legtöbben első körben a nyílászárók cseréjében gondolkodnak, pedig annak 6-8 százalékos megtakarításával szemben egy 1960-1970-es években épült ingatlan padlásszigetelésével önmagában 30 százaléknyi fűtési energia spórolható meg, és 4-5 év alatt megtérül a beruházás mintegy félmillió forintos költsége – jegyezte meg. A homlokzatszigeteléstől 15-30 százalékos megtakarítás remélhető, és jelentős energiát lehet megtakarítani a lábazatszigeteléssel is.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.