Termálenergia rendszert építettek ki a békéscsabai Árpád fürdőben

Befejeződött a termálenergia rendszer kiépítése a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben, ötven százalékos uniós támogatás segítségével, 246 millió forintból.

Az energiatakarékos rendszerrel közel ötven százalékkal csökken a gázfelhasználás költsége éves szinten – jelentette ki Vantara Gyula polgármester(Fidesz-KDNP) a projekt záró rendezvényén pénteken a fürdő épületében. A polgármester elmondta: a fejlesztés célja a termálrendszer és a földhő hasznosításának a bővítése volt, illetve a fűtési rendszer energiafelhasználásának javítása. A fejlesztéssel a fürdő közüzemi költségei éves szinten 25 millió forinttal csökkennek. A beruházás nyertes kivitelezője a Békés Drén és a Greenmen Energia vállalkozások voltak, a kivitelezési munkálatokban helyi vállalkozók is részt vettek. A fürdő közüzemi költségei a beruházás előtti évben, 2012-ben 114,5 millió forintot tettek ki. Ebből a gázszolgáltatás költsége 39,5 millió forint volt, az ivóvízé 38,4 millió forint, az áramé pedig 26,3 millió forintot tett ki. A legnagyobb megtakarítás a gázfelhasználásnál lesz, várhatóan több mint a felére csökken, a vízdíj költsége pedig 10-15 százalékkal mérséklődik – részletezte a beruházás előnyeit a Békéscsabai Vagyonkezelő társaság vezérigazgatója, Kozma János.

A Békéscsabai Gyógy- és Strandfürdő “Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energia forrásokkal” projekt költsége 246 millió forint volt, amely a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből 123 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, a többit az önkormányzat önerőből finanszírozta. A fürdőt az önkormányzat nem idegenforgalmi céllal tartja fenn, elsősorban a lakosság részére nyújt strand- és gyógyfürdő-szolgáltatásokat. A fürdő üzemeltetési költsége éves szinten 250 millió forint, az önkormányzat 112 millió forint támogatásával együtt.

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás: határidők, útmutató a sikeres pályázathoz

1 hónap és útjára indul a Napenergia Plusz Program.