Termálvíz fogja fűteni a Fővárosi Állat- és Növénykert házait

Ünnepélyes alapcsőletétellel kezdték meg csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben annak a hőszigetelt távvezetékrendszernek a kiépítését, amelyen keresztül a jövőben a szomszédos Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével fűtik az intézmény házainak többségét.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója elmondta, összesen kétezer folyóméternyi csővezetékről van szó, amely 17 hőközponton keresztül az intézmény hatvan háza közül negyven hőellátását biztosítja majd. A távvezetékek felett természetesen burkolatfelújításra is sor kerül. Az “alapcső” a kiépítendő vezeték első, 12 méteres darabja, amelyet a Bivalyház mellett előre kiásott árokba fektettek. Mellé egy rozsdamentes acélhenger került, melyben – mintegy időkapszulaként – a beruházás rövid leírását, a tervdokumentációt, aktuális állatkerti és fővárosi kiadványokat és forgalomban lévő pénzérméket helyeztek. A 395 millió forint összköltségű fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása mellett valósul meg. A termálvíz hulladékhőjének hasznosításáról az állatkert megállapodást kötött a Budapest Gyógyfürdői Zrt-vel (BGY) illetve a Széchenyi Fürdővel. Ehhez a megállapodáshoz csatlakozott aztán a FŐTÁV Zrt.

 
Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, példaértékű projekt indul most el, amelynek elsőnek számító lépése közel száz éve valósult meg: az állatkert vízilovai azóta lubickolhatnak a Széchenyi Fürdőből érkező termálvízben – természetesen lehűtve.  Az új projekt kivitelezése során a fürdő területére egy hőcserélő épül, innen indul a szigetelt távhővezeték, amely a hőcserélőt összekapcsolja az Elefántház alagsorában megépülő hőközponttal. A termálvíz hője az alapvető, folyamatos fűtést fogja biztosítani, a nagy hidegben pedig “rásegítenek” majd a tartalékként megmaradó gázüzemű kazánok. Az állatkert így csökkentheti kiadásait, a földgázfelhasználás a jelenleginek akár a felére is csökkenhet. A BGY ugyanakkor megtakarítja a termálvíz kényszerhűtésére fordított víz és áram díjának nagy részét.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.

Nincs hozzászólás

  1. Csodálatos felismeréshez jutottunk el. Feltaláltuk az út túlsó oédalán a több évtizede elzárt melegvizet. Az új feltaláló tudja-e, hogy ez a megoldás már létezett. Csak a nagy újitási korszakban szüntették meg a Széchenyi forrásának fűtési célra való alkalmazását. Megjegyezni kivánom a Szőnyi uti BVSC uszoda is a Széchenyi forrásbol táplálkozott – most nem tudom. Továbbá a Kacsoh Pongrác ut 5-7 számú házakat is a Széchenyi forrás látta el, majd helyi szeneskazánnal helyettesitették, csak ennyit az előző nagyjainkról.