Termálvízből termelnek energiát Berekfürdőn

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 125 millió forintos támogatással villamos és hőenergia termelésre hasznosítják a termálkutakban található metán kísérőgázt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdőn – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kedden az MTI-vel.

Az áprilisban befejeződő beruházás a berekfürdői strandot ellátó két termálkútból feltörő kísérőgázokat hasznosítja.
A villamos energiát az MVM-nek értékesítik a kötelező átvétel keretében, a hőenergiát pedig a környező épületek fűtésére, valamint vízmelegítéshez és főzéshez használják majd. Az energiaforrás a mérések szerint gázmotor táplálásra is alkalmas – olvasható a közleményben.
A gáz nagy része súlyosan környezetszennyező metán, ám a beruházás által 408 tonnával csökken a kutak éves metán-kibocsátása, ami szén-dioxid egyenértéken körülbelül 12 ezer tonnát jelent.
A beruházás a fürdő működését nem befolyásolja – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.