Termálvizes fürdő bővítése hőszivattyúk alkalmazásával

A víz a Föld napsugárzás által körforgásban tartott, folytonosan megújuló energiahordozója.

 A hőszivattyúk a fürdők és az egyéb elfolyó vizek hőtartalmát is tudják hasznosítani. Ismertetjük ezért a kiskőrösi termálfürdő bővítés példáját, majd ennek sikeres megvalósításának hatásaként a nagykőrösi termálfürdő bővítésének áttervezését, ahol magyar gyártmányú hőszivattyúkat terveztek beépíteni. A Geowatt Kft. az elmúlt kilenc évben a Nordic hőszivattyúk forgalmazójaként mintegy 200 db hőszivattyús rendszert tervezett és telepített. Sikereket ért el a hőszivattyús hulladékhő hasznosításban. Több uszoda hőszivattyús rendszerét tervezte és üzembe helyezte (köztük az előbbiekben ismertetett kiskőrösi termálfürdőjét). Tapasztalatait felhasználva az elmúlt néhány évben minden energiáját a hőszivattyú fejlesztésre és a magyarországi gyártás megvalósítására összpontosította. A fejlesztésük alapja egy új típusú Copeland EVI (Enhanced Vapour Inject) kompresszor, amelyet a gyártó speciálisan hőszivattyús alkalmazásra, magas hőmérsékletre és magas COP értékre fejlesztett ki [2]. Erre a kompresszorra alapozva kidolgozta egy reverzáló EVI körfolyamatot, amelyre szabadalmi mintaoltalommal is kapott. Ez alapján kezdte el az európai készülékektől lényegesen eltérő ún. Vaporline® hőszivattyú család kifejlesztését.

 

Célja az volt, hogy a lehető legmagasabb SPF (SPF: Seasonal Power Factor) értéket érjen el a hőszivattyúikkal, és emellett ezzel a technikával meglévő radiátoros rendszerek max. 63 °C előremenő fűtési vízhőmérsékleten, pl. 63/57 °C-os hőlépcsővel is gazdaságosan működőképesek legyenek. A fejlesztés, amelyhez támogatást is kaptak teljes sikerrel zárult. A készülékek nem csak a tesztlaborúkban, hanem a gyakorlatban is bizonyítottak. A hőszivattyúikkal kizárólag csak radiátorral ellátott rendszereket is üzemeltetnek. Ezek a technika mai szintjén álló technikák, az Új Széchenyi Terv segítségével, gazdaságunk dinamizálására szolgálhatnak, minden feltétel megvan arra, hogy Magyarországon is elterjedjen az építmények fűtésének-hűtésének energetikailag leghatékonyabb módszere a hőszivattyús technológia és letörjük ezen a területen a várható hőszivattyús importdömpinget.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.