Termálvizes fürdő bővítése hőszivattyúk alkalmazásával

A víz a Föld napsugárzás által körforgásban tartott, folytonosan megújuló energiahordozója.

 A hőszivattyúk a fürdők és az egyéb elfolyó vizek hőtartalmát is tudják hasznosítani. Ismertetjük ezért a kiskőrösi termálfürdő bővítés példáját, majd ennek sikeres megvalósításának hatásaként a nagykőrösi termálfürdő bővítésének áttervezését, ahol magyar gyártmányú hőszivattyúkat terveztek beépíteni. A Geowatt Kft. az elmúlt kilenc évben a Nordic hőszivattyúk forgalmazójaként mintegy 200 db hőszivattyús rendszert tervezett és telepített. Sikereket ért el a hőszivattyús hulladékhő hasznosításban. Több uszoda hőszivattyús rendszerét tervezte és üzembe helyezte (köztük az előbbiekben ismertetett kiskőrösi termálfürdőjét). Tapasztalatait felhasználva az elmúlt néhány évben minden energiáját a hőszivattyú fejlesztésre és a magyarországi gyártás megvalósítására összpontosította. A fejlesztésük alapja egy új típusú Copeland EVI (Enhanced Vapour Inject) kompresszor, amelyet a gyártó speciálisan hőszivattyús alkalmazásra, magas hőmérsékletre és magas COP értékre fejlesztett ki [2]. Erre a kompresszorra alapozva kidolgozta egy reverzáló EVI körfolyamatot, amelyre szabadalmi mintaoltalommal is kapott. Ez alapján kezdte el az európai készülékektől lényegesen eltérő ún. Vaporline® hőszivattyú család kifejlesztését.

 

Célja az volt, hogy a lehető legmagasabb SPF (SPF: Seasonal Power Factor) értéket érjen el a hőszivattyúikkal, és emellett ezzel a technikával meglévő radiátoros rendszerek max. 63 °C előremenő fűtési vízhőmérsékleten, pl. 63/57 °C-os hőlépcsővel is gazdaságosan működőképesek legyenek. A fejlesztés, amelyhez támogatást is kaptak teljes sikerrel zárult. A készülékek nem csak a tesztlaborúkban, hanem a gyakorlatban is bizonyítottak. A hőszivattyúikkal kizárólag csak radiátorral ellátott rendszereket is üzemeltetnek. Ezek a technika mai szintjén álló technikák, az Új Széchenyi Terv segítségével, gazdaságunk dinamizálására szolgálhatnak, minden feltétel megvan arra, hogy Magyarországon is elterjedjen az építmények fűtésének-hűtésének energetikailag leghatékonyabb módszere a hőszivattyús technológia és letörjük ezen a területen a várható hőszivattyús importdömpinget.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.