Termálvizet fűtésre hasznosító program indult Törökszentmiklóson

Európai uniós támogatással termálvizet fűtésre felhasználó program indult Törökszentmiklóson, az idén elkészülő műszaki fejlesztés kedvezményezettjei az önkormányzat által fenntartott intézmények.

A 491,5 millió forint értékű projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg, a támogatás mértéke 50 százalékot tesz ki, az önerőt kötvénykibocsátás révén teremtette elő a projektgazda település helyhatósága. Marsi Péter, a polgármesteri hivatal osztályvezetője az MTI-nek elmondta: első lépésként már korábban megtörtént egy, a termál hőenergia forrásául szolgáló kút fúrása a Székács Szakközépiskola udvarán. A folytatásban egy távvezetéket építenek ki, amely az 1200 méter mély kútból feltörő, 60-70 Celsius fokos vizet eljuttatja az intézményekhez, illetve utolsó állomásként a városi standfürdőhöz és kempinghez.

A több utat, utcát érintő, 4 kilométer hosszú vezeték kiépítésével párhuzamosan megkezdődött a csatlakozásra kijelölt épületek fűtési központjának átépítése, korszerűsítése. A termálvíz hőjével oktatási és nevelési intézmények mellett a sportcsarnokot, a városházát, a helytörténeti gyűjteményt valamint az egyesített gyógyító-megelőző intézetet fűtik majd. A geotermikus energiával egy fűtési idényben 505 ezer köbméter import földgáz váltható ki, a gázfelhasználás csökkenésével 661 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül égéstermékként a levegőbe. A helyi önkormányzat a városi büdzséből éves szinten a korábban fűtésre fordított összegből 25-30 millió forintot takaríthat meg a projekt megvalósítása után.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.