Termálvízzel fogják fűteni Gyopárosfürdőt

A jövőben termálvízzel fogják fűteni az Orosháza melletti Gyopárosfürdőt, s ezzel jelentősen csökkentik a fürdőkomplexum működési költségét – közölte a város polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Dancsó József (Fidesz) elmondta: az önkormányzat sikerrel pályázott és nyert el az uniós alapoktól több mint 265 millió forint, vissza nem térítendő támogatást, és biztosítja a beruházáshoz szükséges további, szintén 265 millió forintos önrészt a fenntartásában működő fürdő fűtésének korszerűsítésére.
A polgármester, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, hozzátette: a fürdő fűtését jelenleg gázzal oldják meg, ez éves szinten több mint 60 millió forintba kerül. Az új technológia viszont a már meglévő termálkút hasznosításán alapul: a termálkút 90 Celsius-fok fölötti hőt produkál, s ez azt jelenti, hogy a lehűlt vizet még mindig 50 fokos hőmérsékleten sajtolják majd vissza a talajba.

A polgármester jelezte, hogy az új fűtésrendszer “nulla kibocsátású”, vagyis a továbbiakban nem kell számolni a gáz elégetése után keletkező szén-dioxiddal.
A fürdő fűtésének korszerűsítése várhatóan a jövő év őszére fejeződik be, ám Dancsó József közlése szerint ezzel nem áll le a fejlesztés. A rendszer ugyanis csak 50 százalékos kihasználtsággal fog működni, vagyis lehetőség kínálkozik arra, hogy a környező szállodák, magánházak is áttérjenek erre az alternatív energiára.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk mitől értékelődik fel jelenleg az ingatlanok ára

Az új épületenergetikai szabályok és az energetikai tanúsítványi rendszer változásai november óta komolyan felértékelték a napelemekkel, hőszivattyúval és okosotthon-irányítással működő ingatlanokat.