Természet vs. arany

Ha a morális indok nem elegek, itt van egy másik, amiért érdemes befektetni a természetbe: kutatók kiderítették, hogy akár százszoros tőkehozamot hozhat.

Igen, ez pontosan 10000 %-os nyereség – tehát jobb befektetés, mint az arany. Az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség gazdaságtana elnevezésű tanulmány szerint a vizes élőhelyek védelmébe, a korallzátonyokba, és az erdőkbe invesztálni a legnagyobb pénzügyi lépés lehet, amit valaha véghezvittünk.

A BBC jelentése szerint ez az első olyan átfogó tanulmány, amelyben megjelenik az ökoszisztéma-szolgáltatások kifejezés.
A tanulmány 1100 vizsgálat alapján készült el és világszerte elemzi a különböző ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A következtetés? Nos, a tanulmány vezetője, a Deutsche Bank közgazdásza, Pavan Sukhdev szerint ennek fényében megbízható képet kapunk és szinte teljesen biztosnak vehetjük a sikert.

Senki nem titkolja, hogy a tanulmány elsődleges célja, hogy megragadja a politikai döntéshozók figyelmét, abban a reményben, hogy sikerül őket meggyőzni, hogy fektessenek be a megőrzésére is.
Nem szabad elfelejteni, hogy az ökoszisztéma-szolgáltatások tekintetében, a folyamatos erdőirtások következtében 2-3 trillió dollártól szabadul meg az Egyesült Államok évente –ez  több, mint a pénzügyi összeomlás költségei.

Sukhdev szerint: „Ha a tenger védelmét kevesebb mint 1%-ról mondjuk 30%-ra emelnénk, mi lenne az ára? Ennek költsége kb. 40-50 milliárd dollár lenne évente – az éves profit pedig körülbelül 4-5 trillió dollár.”
A nyereség az idegenforgalom népszerűbbé válásának és a jobb halászati lehetőségeknek köszönhető.

Ajánlott tartalom

Javaslataink a biológiai sokféleség védelmére és az éghajlati válság elhárítására

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat.

Nincs hozzászólás

  1. ez klassz, nem lehetne esetleg egy linket a tanulmányhoz?

  2. sollersventosa

    Nem kell feltétlenül a kormányokat meggyőzni…
    Magánúton működik lassan Az egész világ! Ez az út.
    Szerintem.