Természetbarát szennyvízkezelés Németkéren

Közel 94 millió forint összegű uniós forrásból valósul meg a szennyvízkezelő Németkéren, csatornát nem építenek, természetbarát megoldást terveznek – tájékoztatta Horváthné Gál Erika, a Tolna megyei település polgármestere az MTI-t.

A polgármester szerdán írta alá a szerződést arról a 93,7 millió forintról, amelyet a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében nyertek el a tervezett szennyvízprogramhoz. Elmondta: a beruházás teljes költsége közel 110 millió forint, a munkát várhatóan augusztusban kezdik el, közel egy évig tart majd.

A szennyvízkezelésre természetbarát módszert választottak, úgynevezett husángfűzes talajbiológiai tisztítású szennyvízkezelő építését tervezik. Horváthné Gál Erika szerint a község határában nyílt tárolót építenek a földbe, ide szállítják a szippantott szennyvizet. A tisztított víz a gravitációnak köszönhetően beavatkozás nélkül lefolyik, és energetikai célra nemesített husángfűz-ültetvényt táplál majd.  A fennmaradt iszapot sűrítik, majd megfelelő technológiával víztelenítik, szárítják, így a mezőgazdaság számára használható iszapkomposzt keletkezik. A husángfüzet évente vágják és energetikai hasznosításra eladják. A kistelepülések szennyvízkezelésének fejlesztése című pályázaton a Tolna megyei falvak közül Németkér mellett Kurd közel 590, Harc 193 millió forintot nyert erre a célra. Ezen a két településen csatornát is építenek.

Ajánlott tartalom

Hangágyút fejlesztettek szmog ellen lengyel kutatók

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.