Természetvédelemre 135 millió euró jut 2013-ig

Az új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív programjából 135 millió euró használható fel 2007 és 2013 között természetvédelmi célokra – közölte Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Felsőtárkányban.

A Magyarországon működő tíz nemzeti park közül a Bükki Nemzeti Park (BNP), a Hortobágyi Nemzeti Park mellett élenjár a források felhasználásában; ennek nyomán a BNP a következő három évben 1,6 milliárd forintot költhet el környezetvédelmi fejlesztésekre – mondta a helyettes államtitkár.
Ekkora fejlesztésre még soha nem volt lehetősége az Észak-Magyarországon 900 ezer hektáron természetvédelmi tevékenységet kifejtő Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának – tette hozzá.
A sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartották a Bükki Nemzeti Park felsőtárkányi látogatóközpontjában, hogy a hazai nemzeti parkok képviselőinek részvételével a BNP vezetői konferencián számoltak be a tervezett fejlesztésekről, illetve azok előkészítéséről.
Erről Dudás György a BNP igazgató helyettese elmondta: az elmúlt években, mintegy 85 millió forintot költöttek annak az 1,6 milliárd forintos programnak a kivitelezésére, amelynek megvalósítására most lehetőségük nyílik az Európai Unió támogatásával.

Ez azt jelenti, hogy lényegében megduplázódik a következő években az esztendőnként mintegy 500 millió forintra tehető költségvetésük. A hét pályázat keretében lehetőség nyílik Hollókő körzetében a Mátrában, illetve a Bükkben rétek, gyepes területek, valamint fás legelők helyreállítására. Erre több mint 176 millió forintot használhatnak fel.
A bükki barlangok természeti állapotának megőrzésére és helyreállítására 138 millió forint jut 2013-ig. Ennek keretében 9 barlangban végeznek munkálatokat.  A védett madarak, köztük a túzok, a parlagi sas, vagy a kerecsensólyom tömeges pusztulását okozó elektromos légvezetékeket, mintegy 20 kilométer hosszúságban ágyazzák a földbe. Ugyanakkor 530 elektromos vezetéket tartó oszlopot szigetelnek le szintén a madarak védelmében. Mindehhez 455 millió forintot használnak fel.

A kétéltűek szaporodó, illetve telelőhelye közötti, úgynevezett békaátjárók létesítésére 92 millió forintot, Pély és Ludas térségében pedig vizes élőhelyek rehabilitációjára 178 millió forintot nyertek.
A dél-borsodi tájegység komplex élőhely rehabilitációs programjához 535 millió forintos támogatást kapnak. Ennek keretében visszaállítják a területet behálózó folyómeder maradványokat és a fás vegetációt a tájegységben élő úgynevezett zászlósfajok megmentése érdekében.
Emellett 117 millió forint áll rendelkezésükre a recski Antal-táró földtani értékeinek megóvására és balesetmentesítésre, illetve a salgótarjáni Eresztvényi Nagy-bánya természeti állapotának helyreállítására. Utóbbi során fészkelési lehetőséget teremtenek az uhu bagolynak is – ismertette a terveket Dudás György.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a bükki 43 ezer hektáros fokozottan védett terület mellett 9 tájvédelmi körzetet és 14 természetvédelmi területet kezel.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.