Természetvédelmi beruházások az Új Széchenyi Terv támogatásával

Az Európai Unió és Magyarország 2007 és 2013 között a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül mintegy 37 milliárd forint támogatással járult hozzá az egyedülálló természeti értékek megóvásához, a fenntartható fejlődés biztosításához – közölte a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ (NKEK) Nonprofit Kft. hétfőn.

A KEOP teljes forrásának, 1484 milliárd forintnak mintegy 4 százalékát, megközelítően 37 milliárd forintot fordítanak a hazai védett és Natura 2000 területek egyszeri rekonstrukciójára, a területek hosszú távú fenntarthatóságának biztosítására, gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek felújítására, valamint az erdei iskolák fejlesztésén keresztül a környezeti nevelésére. A NKEK tájékoztatása szerint az erdei iskolák korszerűsítésére 2 milliárd forintot meghaladó mértékben kötöttek támogatási szerződést. A program keretében eddig 25 erdei iskolát korszerűsítettek és fejlesztették a szemléletformálás eszközrendszert, további 9 erdei iskola hasonló jellegű beruházásai vannak folyamatban. A KEOP támogatásokkal a tudományos igényességgel nyilvántartott növénygyűjtemények fejlesztése, megőrzése, az ismeretterjesztés szolgálata, a történeti kertek esetében a kertépítészeti alkotások helyreállítása valósulhat meg. Ennek keretében 21 növénykertben zajlik fejlesztés több mint 3 milliárd forint értékben és további 15 projekt előkészítése folyik. Védett fajok élőhelyeinek megőrzése, természetvédelmi területek megóvása érdekében KEOP forrásból több mint 10 ezer hektár élőhely helyreállítása vált lehetővé, az érintett földterület nagysága meghaladja a 70 ezer hektárt. 

Az állatfajok érdekében és természetvédelmi szempontból átalakított vonalas létesítmények – elektromos szabadvezetékek, úthálózatok – hossza az aláírt támogatási szerződések szerint összesen 713,565 kilométer, melyből már 509,265 kilométer hosszon történt változás. Emellett több neves hazai barlang bejárata vált biztosabbá, továbbá mesterséges üregek és földtani alapszelvények rekonstrukciója, védett források helyreállítása, felszínalaktani értékek megőrzése valamint földvárak természetközeli állapotba való visszaállítása is megvalósulhatott – írja közleményében a NKEK.

Ajánlott tartalom

Bécs: Ingyenes társkereső méheknek és virágoknak

Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat.