Természetvédelmi látogatóközpont épült Salgótarjánban

Elkészült a magyar-szlovák geopark részét képező Baglyaskő Természetvédelmi Látogatóközpont.

A fejlesztést félmillió eurós projekt keretében valósította meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a magyar-szlovák-ukrán határon átnyúló szomszédsági program támogatásával – közölte az MTI-vel szerdán Paulikovics Ildikó, a BNPI oktatásszervezési referense. Tájékoztatása szerint a fél hektáros védett területen kívül további 2,5 hektáron jön létre körbekerített közpark, amely szintén szabadon látogatható lesz. A földtani látványosságok mellett olyan növénykert kialakítását is tervezik, ahol hazai őshonos fásszárú növényeket mutatnak be, és foglalkoznak a madárvédelemmel is – tette hozzá.

 

A látogatóközpont fogadóépületében kiállítások és különböző szakmai programok mellett szakköröket és bemutatókat is tartanak majd, sőt oda költözik át a BNPI Nógrádi Tájegység irodája is. A referens elmondta, hogy a természeti értékek bemutatását célzó geoparkos program keretében Magyarország egy, Szlovákia négy földtudományi bemutatóhellyel gazdagodik. Salgótarjánban Baglyaskő mellett épül meg a mucsényi geológiai bemutató hely, Szlovákiában a tajti geológiai tanösvény, a ragyolci geológiai, illetve bronzkori régészeti kiállítóhely, a füleki vár kazamatáiban pedig  paleontológiai egység jön létre.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.