Természetvédelmi látogatóközpont épült Salgótarjánban

Elkészült a magyar-szlovák geopark részét képező Baglyaskő Természetvédelmi Látogatóközpont.

A fejlesztést félmillió eurós projekt keretében valósította meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a magyar-szlovák-ukrán határon átnyúló szomszédsági program támogatásával – közölte az MTI-vel szerdán Paulikovics Ildikó, a BNPI oktatásszervezési referense. Tájékoztatása szerint a fél hektáros védett területen kívül további 2,5 hektáron jön létre körbekerített közpark, amely szintén szabadon látogatható lesz. A földtani látványosságok mellett olyan növénykert kialakítását is tervezik, ahol hazai őshonos fásszárú növényeket mutatnak be, és foglalkoznak a madárvédelemmel is – tette hozzá.

 

A látogatóközpont fogadóépületében kiállítások és különböző szakmai programok mellett szakköröket és bemutatókat is tartanak majd, sőt oda költözik át a BNPI Nógrádi Tájegység irodája is. A referens elmondta, hogy a természeti értékek bemutatását célzó geoparkos program keretében Magyarország egy, Szlovákia négy földtudományi bemutatóhellyel gazdagodik. Salgótarjánban Baglyaskő mellett épül meg a mucsényi geológiai bemutató hely, Szlovákiában a tajti geológiai tanösvény, a ragyolci geológiai, illetve bronzkori régészeti kiállítóhely, a füleki vár kazamatáiban pedig  paleontológiai egység jön létre.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.