Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.

A telep Angliában, Essexben van a Temze mellett. Fél évszázadon át szállították ide hajón a háztartási hulladékot, évente 1 millió tonnányit. A gigászi földteknőben a szemétréteg vastagsága 30 méter körül van. Két éve álltak le a “szemeteléssel” és kezdték rehabilitálni a 350 hektáros területet. Két és fél millió fontos – csaknem 900 millió forintos – költséggel több ezer tonna termőtalajjal fedték be a “szemétsírt”, amelynek teteje mára valósággal virul. Ritka vadvirágok pompáznak rajta – még orchideák is -, ugyancsak ritka rovarok, pókok lakják, mezei egerek, pockok, nyulak, gőték szaladgálnak a növényzetben, de akad vipera is. A parkot a hét végén nyitotta meg Sir David Attenborough nemzetközi tekintélyű brit természettudós.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.