Termoelektromos anyagok a hatékonyság érdekében

A koppenhágai egyetem kutatói évek óta dolgoznak a termoelektromos anyagok minél szélesebb körű gyakorlati alkalmazásán. A megfelelő tulajdonságú anyagok több használati tárgyat is gazdaságosabbá tehetnek, továbbá meghatározó szerepe lehet a környezetkímélő gépkocsik fejlesztésében.

A termoelektromos anyagokat új hűtési módszerek kialakítására fordították, ezzel együtt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is sikerült csökkenteni. Bizonyos termoelektromos anyagok kristályszerkezete teljes egészében nanoketrecekből épül fel. Ezen ketrecek hővezető képességét lehet csökkenteni, ha egy nehéz atomot helyeznek a közepébe. Utóbbi felfedezés nyújt óriási segítséget a zöld autók technológiájában.

A járművek ugyanis nagy mennyiségű hőt pazarolnak el. A speciális tulajdonságokkal rendelkező anyagok képesek a leadott hő, a berendezések hőmérsékleti különbségeinek átalakítására villamosenergiává, vagy fordítva, az elektromos áram átalakítására hűtéssé. A hatékony működéshez szükséges a magas feszültség, a jó elektromos vezetőképesség miközben az anyag hővezetése alacsony marad. Utóbbi az elektromos elhasználódástól óvja a rendszert.

kristály

A termoelektromos berendezések képesek lehetnek a kipufogó valamint a motor leadott hőjének átalakítására, az így nyert energia a hosszabb távú vezetésre, vagy akkumulátorok töltésére használható, hatékonyabbá téve a vezetést, illetve növelve az elektromos autók lehetőségeit.

Ajánlott tartalom

Szeptemberben csúcsot döntött a villamos energia ára

Szeptemberben a villamos energia másnapi piac árai historikus magasságokba emelkedtek – olvasható a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi villamos energia piacmonitoring riportjában.