Tesla tulajdonosa: 100 nap alatt megoldjuk, vagy ingyen csináljuk

Száz nap alatt leszállítjuk, vagy ingyen csináljuk meg az egészet – ezt az ajánlatot tette a dél-ausztráliai államokat tömörítő közigazgatási szervezet képviselőinek Elon Musk, a főképp a SpaceX űrvállalatról és a Tesla elektromos autókról ismert, de az energiaiparban napelemekkel és akkumulátorokkal részt vállaló milliárdos.

A probléma lényege, hogy Victoriát, Új-Dél-Walest és más déli államokat egy ideje komoly áramellátási gondok sújtják, melyekre az egyik lehetséges megoldás (az új csúcserőművek építése mellett) az lehet, ha a szükség esetén átmeneti időszakokra elégséges energiát tartalékoló telepeket létesítenek. Musk akkumulátorgyártó üzemének igazgatója egy nyilatkozban egy 300 MWh-s telep felépítését javasolta, mondván azzal 100 nap alatt megoldható lenne az általában a hirtelen megnövekvő, váratlan fogyasztói igények miatt fellépő ellátási zavar. Musk egy twitteres válaszban dobta be, hogy ha valaki nem hiszi, hogy a Tesla gyártási kapacitása és technológiája képes lehet erre, akkor picit komolyabbra fordítja a dolgot, és vagy 100 nap alatt összerakják, vagy ingyen csinálják az egészet. A raktárakban nincs ennyi szabad kapacitás, de ha kell, felpörgetik a gyártást és eleget tesznek a megrendelésnek – legutóbb egy dél-kaliforniai telepet húztak fel 90 nap alatt, az a 100 millió dolláros beruházás mondjuk csak egy 80 MWh-s kapacitást adott, az ausztráliai vállalkozás ennél jóval nagyobb. A Tesla akkumulátorait a kisebb igényű időszakokban lehetne feltölteni, és akkor lehetne bekapcsolni a fogyasztói hálózatba, amikor az igény meghaladja a termelés lehetőségeit. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.