Teszt alatt a szép új világ

Háztartások, falvak, sőt egész városok, amelyek önmaguk termelik meg a lakóik számára szükséges energiát. Első hallásra ez csak egy a hangzatos elképzelések közt – ám a japán Saitama városban hamarosan megkezdődik az önfenntartó lakókörzetek tesztje.

Japánban olyan háztartásokat tesztel a Honda, amelyek képesek önellátó módon energiát termelni, ráadásul nem csupán a ház körüli célokra, hanem az elektromos autós közlekedéshez is. A teszt során a Honda nem csupán autókat, hanem energiatermelő rendszereket is üzembe állít: a Honda Smart Home System egy, a közműhálózatot kiegészítő, de igény esetén attól függetlenül is működtethető, napelemekkel kiegészített, kombinált ciklusú gázmotoros rendszer. Amolyan házi erőmű ez, amely egyszerre alkalmas hő és elektromos áram előállítására. A HSHS rendszereket már jövő tavasszal üzembe állítják a teszt színhelyén, az 1,2 millió lakosú Saitamában.

 
Az E-Kizuna projekt persze nem csupán a műszaki alkalmasságról, hanem a környezeti tudatosság növeléséről is szól, az energetikailag önfenntartó város koncepciója ugyanis csak megfelelő szemlélettel lehet életképes. Ez az elektromos járművek „hálózatbarát” töltését éppúgy feltételezi, mint a megfelelő, gazdaságos vezetési technikák elsajátítását, és általában a közlekedéshez való hozzáállás megváltoztatását. Csak így érhető el ugyanis az E-Kizuna projekt résztvevői által kitűzött cél: 2015-re a 2000-es érték 50 százalékára kívánják visszaszorítani a háztartások teljes (tehát közlekedéssel súlyosbított) széndioxid-emisszióját.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.