Thaiföld a napelemekre fogad

Új energetikai programok rajzolják át Thaiföld jövőjét. 2021-ig 3 GW kapacitású napelemes rendszert akar telepíteni, megduplázva ezzel az eredetileg tervezettet.

Azután döntöttek így, hogy jóváhagyták az új, olcsóbb tarifákat a tetőkre és falusi építményekre szerelt napelemekre vonatkozóan. A kormány együttműködik a Village Fund-al, egy állami mikrohitel szolgáltatóval, hogy kifejlődhessen 800 MW a települések tulajdonát képező napelemekből 2014 végéig. Ezenkívül az év végéig terveznek megvalósítani 200 MW energiát tetőkre telepített napenergiából. Thaiföld Európa és Japán mintájára feed-in-tariff rendszerrel adja az ösztönzőket, remélve, hogy a program így életképesebb lesz. Az ország jelenleg saját energiájának 80 %-át fosszilis hordozókból termeli, ezért az általános energetikai programjában 2021-ig legalább 3 GW-ra akarja emelni a zöld energiát, így csökkentve a káros kibocsátású fűtőanyagok importját, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Egyetért azzal, hogy az állam támogatja a napelemek telepítését?

Elindult a zöld ügyekről szóló konzultációval kapcsolatos országos előadássorozat, amelynek első állomása a győri Széchenyi István Egyetemen volt kedden.