Tilos lesz a fémhulladék-felvásárlás magánszemélyektől Szlovákiában

A fémhulladék-gyűjtéssel összefüggő bűncselekmények elszaporodása miatt a magánszemélyektől való felvásárlás betiltását tervezi a szlovák környezetvédelmi minisztérium.

Az intézkedés a szaktárca által kidolgozott új hulladék törvény része, amely a minisztérium tervei szerint a jövő évtől lép érvénybe Szlovákiában. A minisztérium szerint a változtatást az indokolja, hogy a hulladék telepeken felvásárolt fémhulladék mennyiség túlnyomó többsége bűncselekményből származik. Szlovákiában már évtizedek óta jelentős és egyre fokozódó problémát jelentenek a színes és más jó áron értékesíthető fémekből készült vasúti jelzőrendszerek, útjelző táblák és egyéb nyilvánosan hozzáférhető helyen lévő, ilyen fémekből készült tárgyak eltulajdonítására specializálódott bűnbandák.

A rendőrségi statisztikák csak 2011-ben mintegy 1500 színesfémlopást tartanak számon, ez egy év alatt közel 3 és fél millió euró kárt jelentett. A jelenséggel gyakran foglalkozik a szlovák média is, az egyik nagy közfigyelmet kiváltó ilyen eset Pozsonyban történt néhány éve, amikor a rendőrség által a gyorshajtás megelőzése céljából kihelyezett, rendőrt formázó alumíniummaketteket lopták el alig néhány órával a felszerelésük után. Az így eltulajdonított fémtárgyakat az esetek túlnyomó többségében a fémhulladék felvásárlókban értékesítették a tolvajok. Ezt a gyakorlatot korábban a felvásárlást érintő részleges korlátozásokkal, például a csatornafedelek felvásárlásának a tiltásával próbálták orvosolni, eredmény nélkül.

Peter Ziga szlovák környezetvédelmi miniszter szerint mára bebizonyosodott, hogy a felvásárlást érintő részleges korlátozások nem vezettek eredményre és a helyzet tarthatatlanná vált, ezért döntött a tárca a magánszemélyektől való felvásárlás teljes betiltása mellett. “Tudatosítjuk, hogy ezzel jelentős mértékben beavatkozunk a lakosság bizonyos csoportjainak tevékenységébe, de tudatosítani kell, hogy a fémhulladéktelepeken felvásárolt fém 80 százaléka bűncselekményből származik” – nyilatkozta az intézkedés kapcsán Peter Ziga a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Ajánlott tartalom

A Coca-Cola vállalja, hogy karbonsemlegessé válik 2040-ig

Vállalást tett a Coca-Cola HBC AG, hogy 2040-ig a teljes értéklánca karbonsemlegessé válik - közölte a vállalat kedden.