Tiltakozás egy óriási vízerőmű építése miatt Brazíliában

Környezetvédők, egyházi méltóságok és az őslakos indiánok is tiltakoznak egy hatalmas brazíliai vízerőmű megépítése ellen, a kormány azonban sokévnyi huzavona után helyi idő szerint kedden zöld utat engedett a beruházásnak.

Az erőművet az Amazonasba ömlő Xingú folyón építenék meg Észak-Brazíliában, a Pará állambeli Belo Monte közelében. A 11 ezer megawatt kapacitású komplexum megépülése esetén a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három-Torok Gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után.
A már közel 40 éve napirenden lévő beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítése következtében el kell árasztani egy 500 négyzetkilométeres területet, valamint ki kell telepíteni a Xingú folyó mintegy 100 kilométeres szakasza mentén élő több tízezer őslakost.

A brazil környezetvédelmi hatóság ugyanakkor arra hivatkozik, hogy az április elejére tervezett tendert megnyerő építtetőnek számos feltételnek meg kell felelnie, s összességében 1,5 milliárd reált (156 milliárd forintot) kell környezetvédelmi és szociális projektekre fordítania.
Az erőmű ügye akkor került a szélesebb nyilvánosság homlokterébe, amikor egy tavalyi Sao Paulo-i koncertjén Sting is csatlakozott a tiltakozók táborához. A brit énekes felhívott a színpadra egy Raoni nevű, közismert brazil indiánt, és elítélte a beruházást.

Antonia Melo, a 150 őslakos és civil szervezetet tömörítő Xingo Vivo Mozgalom vezetője az AFP francia hírügynökségnek úgy fogalmazott: “Ez a projekt csak a vállalatoknak kedvez. Bármit is mondjanak, ez nem +tiszta energia+: metángázt termel, ami gyorsítja a klímaváltozást, ezenkívül 30 ezer helyi lakos kitelepítésével is jár”.
A gyorsan növekedő brazil gazdaság energiaigényét kielégíteni hivatott, 11 milliárd dolláros (2132 milliárd forintos) beruházást az egyházmegye püspöke is hevesen ellenzi. Az osztrák származású Erwin Kräutler kijelentette: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kormányának eljárása “diktatórikus és arrogáns”. Kräutler szerint “teljesen alulbecslik a projekt következményeit, amelyek visszafordíthatatlanok lesznek. (Lula brazil elnök) azt ígérte, beszélni fog az emberekkel, de a dialógus végül elmaradt.”

Az államügyészségnek is kételyei vannak az erőmű-projekttel kapcsolatban, amely becslések szerint mintegy 85 ezer álláskereső megjelenésével jár majd, emiatt várhatóan megduplázódik a helyi lakosság, és jelentősen hozzájárul a fakitermeléshez is.
A kormány azonban kitart amellett, hogy az erőmű minden környezetvédelmi előírásnak megfelel. Carlos Minc környezetvédelmi miniszter szerint “a történelem legszigorúbb környezetvédelmi engedélyeztetési eljárását” bonyolítják le.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.