Tiltakoznak a gazdák a termálvíz visszasajtolása ellen

A termelők szerint kertészetek, így munkahelyek ezrei szűnhetnek meg, ha a használt termálvizet tényleg vissza kell préselni a talajba.

Egy tavalyi rendeletmódosítás szerint a kitermelt termálvizet a hasznosítás után vissza kell préselni a talajba. De az a gond, hogy a kinyert energia többszörösét igényli ez a művelet, ráadásul az ország egyes területein, a talaj szerkezete miatt gyakorlatilag lehetetlen a visszasajtolás. A gazdák közül sokan nem tudják vállalni a termálvíz visszajuttatásához szükséges sokmilliós beruházást, pedig az 2012 végétől kötelező lesz. Így pedig csak a Dél-Alföldön több ezer munkahely szűnhet meg a kertészetek bezárása miatt. Már a jelenlegi állapot is versenyhátrányt okoz a magyar gazdáknak például a szlovákokkal szemben – állítja Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnöke, hangsúlyozva, hogy a magyar gazda 47-290 forintot fizet a termálvíz köbmétere után, míg a szlovák gazda csak hét forintot. Ráadásul Szlovákiában nem minősül szennyvíznek a használt termálvíz, tehát nem kell visszasajtolni a földbe, bele lehet ereszteni a Dunába.

 

 
Magyarországon 950 termálkút működik, ebből kétszázat a mezőgazdaság hasznosít. A kertészetek termálvízzel fűtik az üvegházakat és a fóliasátrakat, így egész évben termelhető a paradicsom, paprika, uborka, amit a boltokba frissen lehet szállítani. Ráadásul a kertészet kézimunka-igényes ágazat, tehát ha a kertészeti vállalkozások tönkremennek, sok család maradna bevétel nélkül, elsősorban a Dél-Alföldön. Egyes érintettek szerint pedig ez vár a kis- és középvállalkozásokra 2012-után, feltéve, hogy nem változik a termálvizek visszasajtolására vonatkozó hazai rendelet.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Napelemmel olcsóbb fűteni? A szakértő kiszámolta!

A jelenlegi energiaárak mellett egyre többen veszik fontolóra a napelemes fűtést, a szakértő utánaszámolt.