Tippek, hogyan pályázzon az ingyenes napelemekre

Hamarosan, november 15-én indul a nagy érdeklődéssel várt 100%-ban támogatott napelemes rendszerek pályázata.

Nyár helyett őszre tolódott a hónapokkal ezelőtt meglebegtetett napelemes és fűtéskorszerűsítési program indulása. A csomaggal alacsony jövedelmű háztartásokat próbálnak támogatni, a becslések alapján az érintett otthonok száma a 35 ezret is elérheti. A korábbi, hasonló pályázatokhoz képest komoly előny, hogy a támogatás 100 százalékig nem visszatérítendő. A programot négy ütemben, regionális bontásban fogják megvalósítani. A pályázat csak két hónap múlva, november 15-én nyílik majd meg, de a kiírásnak köszönhetően már egy ideje ismerjük a projekt részleteit. Mostani cikkünkben a kiválasztási rendet és kritériumokat mutatjuk be. A benyújtást követően először az ilyenkor szokásos, első körös követelményeket vizsgálják meg – ilyen többek között a beadási határidő és az igényelt összeg ellenőrzése, valamint annak meghatározása, hogy a pályázó melyik lehetséges támogatást igénylő körbe tartozik. Fontos kiemelni, hogy a pályázat befogadása még nem jelenti a támogatás automatikus megítélését, az értesítés pedig minden esetben elektronikus úton, a vonatkozó portálon és e-mailben egyszerre történik.

A tartalmi értékeléskor azt mérik fel, hogy a tervezett beruházás megfelel-e a meghatározott kritériumoknak. Az érintett ingatlannak például illeszkednie kell a felhívásban leírt követelményekhez, a támogatási kérelemben pedig csakis elszámolható beruházások szerepelhetnek. Azokat a pályázatokat egészen biztosan nem fogják támogatni, amelyeket olyan személy nevében nyújtottak be, aki nem rendelkezik jogosultsággal; illetve amelyben a megjelölt tevékenységhez vagy épületkorszerűsítéshez támogatás nem adható.

A kiírás értelmében van lehetőség a hiánypótlásra és hibajavításra, azok határidejével, illetve a korrigálandó részletekkel kapcsolatban a benyújtó elektronikus értesítést kap. Hiánypótlásra egy alkalommal, tíznapos határidővel van lehetőség; tisztázó kérdést indokolt esetben a hiánypótlást követően lehet feltenni. A kérelmeket a benyújtás sorrendjében fogják feldolgozni, a befogadott pályázatok pedig műszaki és energetikai, valamint pénzügyi szempontok révén lesznek kiértékelve. A pályázatok előterjesztése az értékelői javaslatok alapján, régiós bontás szerint, több körben zajlik majd.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.