Tiszabőn, naperőmű termel bevételt a rászoruló családoknak

Szociális naperőműparkot helyezett üzembe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) az E.ON Hungária segítségével a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn a Felzárkózó települések program részeként – jelentette be az MMSZ alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Tudja meg mennyibe kerül lenullázni a villanyszámláját napelemekkel. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot.

Vecsei Miklós – aki egyben felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos – közölte, hogy a projektnek köszönhetően 60 olyan család jut biztonságos elektromos energiához, így elektromos fűtéshez a településen, ahol 3 évnél fiatalabb gyereket nevelnek. Az elektromos fűtőtesteket jelképes összegért bérelhetik a családok, a házakban biztonságos elektromos csatlakozási pontokat alakítottak ki, illetve a naperőmű termelte bevételt a rászoruló családok kártyás mérőóráinak feltöltésére használják fel – tette hozzá.

Mint elmondta: a Felzárkózó Települések Program keretében az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkózását kívánják segíteni. A program keretében rendszeresen nyújtanak tűzifa-támogatást a rászoruló családoknak, ám a felzárkózáshoz egyre inkább XXI. századi megoldásokra volna szükség – hangoztatta, rámutatva, ilyen modern megoldás a szociális naperőműpark, amely lehetővé teszi, hogy a tűzifa helyett elektromos fűtést biztosítsanak.

Ugyanakkor a programot ki kívánják terjeszteni az idős beteg hozzátartozót, vagy fogyatékos gyermeket gondozó családokra is – mondta Vecsei Miklós. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása jó példa a kormányzati klímapolitikára. Kiemelte, hogy a kormányzat elkötelezett az Európai Unió klímavédelmi céljai mellett, amely szerint 2050-re klímasemleges országgá váljon Magyarország.

Ennek fontos eleme, hogy a nukleáris és a megújuló energia használatával 2030-ra 90 százalékban karbonsemlegessé váljon az villamosenergia-termelés Magyarországon – fűzte hozzá. Szintén kormányzati cél a közösségi energiatermelés ösztönzése; ennek érdekében már készül az energiaközösségek jogi alapjait megteremtő jogszabálymódosítás – mondta Kaderják Péter.

Kiss Attila, az E-on Hungária Csoport elnök vezérigazgatója közölte, hogy a projekt 100 millió forintos költségének 80 százalékát a kormányzat biztosította a Magyar Máltai szeretetszolgálaton keresztül, 20 százalékkal pedig az E-ON járult hozzá a megvalósításhoz. A 330 kilowattóra teljesítményű naperőmű park évente 360 ezer kilowattóra elektromos energia előállítására képes, ami 150-200 család éves villamosenergia-fogyasztását fedezi. Arról is szólt, hogy immár 15-20 évre nyúlik vissza a cég és az MMSZ együttműködése, amelynek nyomán számos sikeres szociális programot valósítottak meg.

 

Kép: jnsz.hu

mti

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.