Tiszta energia hulladékból

Az elégetett hulladékok füstjének a nyílt levegőbe eresztése károsította az amerikai katonák egészségét Afganisztánban és Irakban.

Ezért az amerikai légierő, az Air Force környezetvédelmi tudósai elindították és támogatták a plazma gázosítás módszerének kutatását, amely lehetővé teszi a hulladék átalakítását tiszta energiává, egy, az égetés sokkal kevésbé szennyező módszerével. (Aiolus News) A hulladék ártalmatlanításával foglalkozó különböző amerikai vállalatok kikísérleteztek egy szisztémát, amely New-Yorkban is érdeklődést keltett, de a magas költségek, és néhány környezetvédő szkepticizmusa lefékezték a lelkesedést. A plazma- gázosítás gázzá alakítja a hulladékot, amely feloldja a molekuláris kapcsolatokat egy energia ívben, egy olyan folyamatnak köszönhetően, amely mintegy 5 ezer fok Celsius hőmérsékletet ér el. A szerves rész gázosítása során gáz szintézis keletkezik, amelyet villamos, geotermikus energia és bio-üzemanyag  előállításban alkalmaznak, míg a szervetlen rész egyfajta obszidiánná alakul, amelyet építő anyagban használnak. Az ilyen magas hőmérséklet drasztikusan csökkentené olyan szennyező anyagoknak a keletkezését, mint a dioxinok, de – a Wall Street Journal szerint – nem minden környezetvédő ért ezzel egyet, azt állítva, hogy ez a módszer gyengíteni fogja a szelektív hulladékgyűjtést.

A környezetvédőkkel folytatott vitán kívül van egy nehezebb legyűrendő akadály is, a gazdasági nehézségek. A plazma-gázosításhoz szükséges berendezések igen költségesek és a folyamathoz szükséges energia kb. a fele lenne a megtermeltnek. Mindenesetre a hulladék feldolgozásban érintett néhány nagy texasi társaság, mint például a Waste Management tovább kísérletezik a módszerrel, míg New York polgármestere, Michael Bloomberg komolyan veszi az ötlet alkalmazásának lehetőségét.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.